Propaganda serbestliği ve seçim yasakları yarın başlayacak
Yüksek Seçim Kurulu'nun programına göre, seçim sürecindeki kritik dönemlerden biri 21 Mart Perşembe gününe denk geliyor. Bu tarihte, propaganda serbestisi ve belirli seçim kısıtlamaları yürürlüğe girecek.

YSK'nın takvimine göre, seçime doğru ilerleyen süreçteki kritik tarihlerden biri 21 Mart Perşembe günü. Bu tarihte propaganda faaliyetlerinin serbestliği ve bazı seçim yasaklarının başlaması bekleniyor.

Seçim propagandası, 30 Mart Cumartesi günü saat 18.00'de sona erecek ve ardından seçim yasakları 31 Mart'ta saat 23.59'da sona erecek.

Sözlü, yazılı veya görüntülü propaganda yapılabilecek

Bu süre zarfında, seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adaylar, seçim propaganda süresinin sona ermesine kadar yazılı basında ilan ve reklam yoluyla veya internet siteleri aracılığıyla sözlü, yazılı veya görüntülü propaganda yapabilirler.

Seçim süresince genel yollar üzerinde, ibadethanelerde, kamu hizmeti görülen bina ve tesisler ile ilçe seçim kurullarının belirlediği alanların dışında toplu olarak sözlü propaganda yapılması yasak.

Açık yerlerde, güneşin batmasını takiben ikinci saatin sonundan güneşin doğmasına kadar toplu olarak sözlü propaganda yapılması da yasak.

Vatandaşların elektronik posta adreslerine gönderilecek mesajlar veya taşınabilir/sabit telefonlarına sesli, görüntülü veya yazılı mesaj göndermek suretiyle propaganda yapılamayacak. Ancak siyasi partiler, kendi üyelerine her zaman sesli, görüntülü veya yazılı mesaj gönderebilir.

Oy verme gününden önceki 10 günlük süreçte, yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın araçlarıyla kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim telefonları yoluyla mini referandum gibi adlarla, bir siyasi partinin veya adayın lehinde veya aleyhinde veya vatandaşın oyunu etkileyecek şekilde yayın yapılması ve herhangi bir surette dağıtılması yasak.

Bakanlarla ve milletvekillerinin yurt içindeki seçim propagandası ve gezileri, makam otomobilleri veya resmi hizmete tahsis edilen araçlarla gerçekleştirilemez. Bu tür gezilerde, protokol gereği karşılama ve uğurlama törenleri düzenlenemez ve resmi ziyafetler verilemez.

Bakanlar, milletvekilleri ve adayların seçim propagandası kapsamındaki gezilerine hiçbir memur katılamayacak.

31 Mart'ta sandık başına gidilecek

Seçmen bilgi kağıtlarının dağıtımı, 29 Şubat Perşembe günü başlayıp, 24 Mart Pazar günü tamamlanacak. Oy kullanacak seçmenler, bilgi kağıtlarını yanlarında bulundurmak zorunda olmayacaklar.

Oy kullanacak vatandaşlar, oy kullanacakları sandık bilgilerini Yüksek Seçim Kurulu'nun internet sitesi, e-Devlet kapısı, YSK Seçmen Sorgulama Mobil Uygulaması veya "444 9 975" numaralı YSK Çağrı Merkezi aracılığıyla öğrenebilecekler.

28 Mart'ta, tutuklular ve taksirli suçlardan mahkum olanlarla ilgili listelerin kesinleştirilmesi gerçekleştirilecek.

Türkiye, 31 Mart'ta sandık başına gitmeye hazırlanıyor.

Oy kullanma saatleri

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçimin mart ayına denk gelmesi ve mevsim şartları ile güneşin batış saatini göz önünde bulundurarak, doğudaki 32 ilde oy verme saatlerini bir saat öne çekti.

Buna göre, Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis'te, ayrıca bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında oy verme saatleri 07.00-16.00 olarak belirlendi.

Diğer illerde ise oy verme işlemi 08.00-17.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek.

34 siyasi parti yarışacak

34 siyasi partinin katılacağı seçimde partilerin oy pusulasındaki sıralaması şöyle:

"AK Parti 1, İYİ Parti 2, Sol Parti 3, Büyük Birlik Partisi 4, Memleket Partisi 5, Anavatan Partisi 6, Demokratik Sol Parti 7, Yeniden Refah Partisi 8, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) 9, Türkiye Komünist Partisi 10, Anadolu Birliği Partisi 11, Zafer Partisi 12, Halkın Kurtuluş Partisi 13, Türkiye Komünist Hareketi 14, Bağımsız Türkiye Partisi 15, Gelecek Partisi 16, Yeni Türkiye Partisi 17, CHP 18, Emek Partisi 19, HÜDA PAR 20, Hak ve Özgürlükler Partisi 21, Ocak Partisi 22, Adalet Birlik Partisi 23, Demokrat Parti 24, Güç Birliği Partisi 25, Millet Partisi 26, Milli Yol Partisi 27, Adalet Partisi 28, Aydınlık Demokrasi Partisi 29, MHP 30, Türkiye İşçi Partisi 31, Demokrasi ve Atılım Partisi 32, Saadet Partisi 33, Vatan Partisi 34."

En çok aday İstanbul'da

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) seçim takvimi çerçevesinde, siyasi partiler ve bağımsız adaylar, adaylık başvurularını 20 Şubat Salı günü mesai bitimine kadar ilgili il ve ilçe seçim kurullarına teslim etti.

İnceleme sonucunda, il ve ilçe seçim kurulları tarafından kesin aday listeleri 3 Mart Pazar günü açıklandı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için 49 adayın yarıştığı görüldü, bu da en çok adayın yarıştığı belediye oldu. Bu adaylardan 22'si siyasi parti adayı iken, 27'si bağımsız olarak seçime katılacak.

İstanbul'u, 29 adayla Gaziantep, 28 adayla Malatya takip etti. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan adaylarından 3'ü bağımsız iken, Malatya Büyükşehir Belediye Başkan adaylarından ise 5'i bağımsız olarak seçime girecek.

Ankara için 24 aday yarışacak

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için 19'u siyasi parti, 5'i bağımsız olmak üzere 24 aday yarışacak.

Kaynak: AA