ATV ekranlarında yayınlanan ve Derya Taşbaşı’nın sunduğu Mutfak Bahane programına konuk olan Osmanlı Mutfağı Uzmanı ve Gastronom Şef Recep İncecik ilk defa Ayva Dolması ile Kakao Çekirdekli Sıcak Şerbeti’nin tarifini verirken yapılışı da yine televizyon ekranlarında yayınlanmış oldu.

Whatsapp Image 2024 02 10 At 16.22.56 (1)

Whatsapp Image 2024 02 10 At 16.22.59 (2)

Whatsapp Image 2024 02 10 At 16.22.57 (2)

AYVANIN FAYDALARI NELERDİR?

Soğuk havalarda hastalık ihtimalinin artması nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirmek büyük önem kazanıyor. Bağışıklık sistemini güçlendirmede meyvelerin katkısına değinen Beslenme ve Diyet uzmanları, şu ifadelere yer verdi: “Ayva A, B, C vitamini ve potasyum bakımından zengin yapısıyla kanserden bağırsak rahatsızlıklarına, eklem ağrılarından öksürüklere kadar birçok hastalığa karşı koruyucu ve iyileştiricidir.”

Whatsapp Image 2024 02 10 At 16.22.55

Aralarında elma ve armutun da yer aldığı “gülgiller” familyasından meyve olan ayvanın faydaları saymakla bitmiyor. Düşük kalorili bir meyve olan ayvanın yüzde 80’inin sudan oluştuğunu belirten uzmanlar, “Ayvanın 100 gramında 52-57 kalori bulunur. Ayva, elma ve armuttan fazla polifenolik, antioksidan bileşikler bulundurur ve bu bileşikler diyet lifi, vitamin, mineral açısından sağlık deposudur” demektedir.

ŞEF RECEP İNCECİK KİMDİR?

Gastronom, şef, gazeteci ve yemek kültürü araştırmacı yazar. 1970 yılında Adana’nın Kozan ilçesinde doğdu. İlk ve orta eğitimini memleketinde tamamladı. Gaziantep Üniversitesi İnşaat Bölümü’nde başladığı üniversite eğitimini 1990 yılında girdiği Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, TV ve Sinema Bölümü’nden mezun olarak tamamladı.

Ekonomi Politika Dergisi’ni kurdu ve yayınladı. Haftalık yayınlanan Dünya Gündemi gazetesiyle yayıncılık faaliyetini sürdürdü. Bu yayınların hem kurucusu hem de yazarı ve yöneticisi olarak yer aldı.

Whatsapp Image 2024 02 10 At 16.22.57 (1)

Uzun yıllar yayınını sürdüren Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) bir yayın organı olan Bizim Gazete’yi 2019 yılında devralarak İttifak Gazetesi adıyla yayınlamaya devam etti. Halen günlük olarak yayınını sürdüren İttifak Gazetesi’nin imtiyaz sahibidir.

İmtiyaz sahipliğini sürdürdüğü günlük olarak basılan İttifak Gazetesi’ni ittifakgazetesi.com adresinde etkili bir internet haber sitesine dönüştürdü.

Yayıncılık dışında aynı zamanda bir kültür insanı olarak geleneksel Türk mutfağı üzerine çalışmaktadır. Çocukluğundan bu yana yemek kültürüne merak salmıştır. Adana’nın zengin kebap kültürünü, bir süre yaşadığı Gaziantep’te daha da geliştirme imkânı bulmuştur. Bir merak ve arayış olarak başladığı yemek yapmak zamanla profesyonel bir tercihe dönüşmüştür.

Mutfak sanatları ve Türk yemekleri konusundaki ilgisi ve çalışmaları onu profesyonel lokanta işletmeciliğine de yönlendirmiş ve 1994’te İstanbul’un tarihi ve turistik merkezi Sultanahmet’te açtığı Sultan Köşesi isimli restoranı günümüzde de faaliyetini sürdürmektedir.

Yerli ve yabancı turistleri ağırlamaya devam eden Sultan Köşesi’nde, ağırlıklı olarak Osmanlı mutfağından örnekler sunmakta ve tarihi Türk yemeklerini günümüz damak zevkine uygun şekilde yeniden üretmektedir. Osmanlı saray mutfağının az bilinen, unutulan, varlığını yitiren tat ve yemeklerini günümüze taşımakta ve bu yönde hem teorik hem pratik çabalar sergilemektedir.

İsrafı önlemeyi simgeleyen "turuncu bayraklı" otel sayısı artıyor İsrafı önlemeyi simgeleyen "turuncu bayraklı" otel sayısı artıyor

Whatsapp Image 2024 02 10 At 16.22.55

Yayıncılık faaliyeti yanında son yıllarda mutfak kültürüne ve tarihi Türk yemeklerine odaklanmış ve bu amaçla yurt içinde ve dışında festival, atölye çalışmaları ve yarışmalarda konuk, jüri ve katılımcı olarak yer almaktadır. Osmanlı Saray Mutfağı uzmanı olarak yeni şefler yetiştirmekte, yurt içinde ve dışında eğitimler vermektedir.

Evli ve üç çocuk babasıdır. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Türkiye Yazarlar Birliği (TYB), Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM), Bilge Türk Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi ve Telif Hakları Derneği (THD) kurucusudur.

Kaynak: HABER MERKEZİ