S&P Global, ABD ile gelişmekte olan piyasalar için ikinci çeyrek ekonomik görünüm raporlarını yayımladı.

ABD ekonomisine dair raporda, iş gücü piyasasının sağlam kalması nedeniyle 2024 yılında ABD'de ekonomik büyümenin yüzde 2,5 olması bekleniyor

Merkez Bankası rezervleri 126,3 milyar dolar oldu Merkez Bankası rezervleri 126,3 milyar dolar oldu

Raporda, gelecek birkaç yılda ekonominin potansiyelinin biraz altında büyümeye geçmesinin beklenmeye devam ettiği belirtildi.

ABD'de enflasyonun yıl boyunca ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yüzde 2'lik hedefine yaklaşmasının, ancak hedefin üzerinde kalmasının muhtemel olduğu ifade edilen raporda, bunun mal fiyatlarının ılımlı bir şekilde düşmesine rağmen sürekli yüksek olan hizmet fiyatı enflasyonunun yansıması olduğu belirtildi.

Raporda, bu yılki enflasyonun hedefin üzerinde seyretmesinin, faiz indirimi yapma yeteneğini sınırlayabileceğine vurgu yapıldı. Muhtemelen yaz aylarında gerçekleşecek olan ilk indirimle birlikte, 2024'te toplamda 75 baz puanlık bir faiz indiriminin beklendiği ifade edildi.

Raporda, gelecek yıl faiz oranlarında 125 baz puanlık keskin bir düşüş öngörüldüğü belirtilirken, ancak 2024 ve 2025'te gevşeme hızının daha yavaş olabileceğine dair risklerin olduğu belirtildi.

Raporda, ABD için büyüme beklentisinin bu yıl için yüzde 2,4'ten yüzde 2,5'e yükseltildiği, ancak gelecek yıl için yüzde 1,5'te sabit bırakıldığı ifade edildi.

Türkiye'nin 2024 büyüme tahmini 60 baz puan yükseltildi

Gelişmekte olan ülkelere dair raporda, özellikle ABD'nin dirençli küresel büyüme ve gevşeyen finansal koşulların, 2023'ün sonundan bu yana gelişmekte olan piyasalar için makroekonomik koşulları hafifçe iyileştirdiği belirtildi.

Raporda, gelişmekte olan ülkelerin hala yüksek faiz oranlarının gecikmeli etkileriyle ve yılın ikinci yarısında beklenen, ABD'nin trendin altında büyümeye geçmesinin sonuçlarıyla mücadele etmek zorunda olduğuna işaret edildi.

Raporda, gelişmekte olan ülkelerdeki büyümenin 2024'te önemli ölçüde farklılaşacağına dikkat çekilirken, 2023'te daha iyi performans gösteren birçok ülke için ılımlı, düşük performans gösteren bazı ülkeler için ise biraz artan büyüme öngörüldüğü belirtildi.

Raporda, gelişmekte olan ülkelerin toplam ekonomik büyüme tahmininin 2024 için yüzde 4,1'den yüzde 4,2'ye, 2025 için ise yüzde 4,5'ten yüzde 4,6'ya yükseltildiği ifade edildi.

Raporda, bu yıla dair büyüme tahminlerinde kasım raporuna kıyasla en büyük yukarı yönlü revizyonların Meksika için 70 baz puan, Türkiye için 60 baz puan, Peru için 50 baz puan ve Hindistan için 40 baz puan olduğu belirtildi. Aynı zamanda, tahminlerin en çok Arjantin için 200 baz puan, Suudi Arabistan için 50 baz puan, Macaristan için 40 baz puan ve Polonya ile Tayland için ise 30'ar baz puan düşürüldüğü vurgulandı.

Raporda, Çin'e dair bu yılki büyüme tahmininin yüzde 4,6'da sabit tutulduğu, ancak Hindistan için tahminin yüzde 6,4'ten yüzde 6,8'e yükseltildiği belirtildi.

Türkiye'ye ilişkin büyüme tahmininin 2024 için yüzde 2,4'ten yüzde 3'e ve 2025 için yüzde 2,7'den yüzde 3'e çıkarıldığı belirtildi.

Diğer taraftan, Türkiye ekonomisine dair büyüme beklentisinin 2026 için yüzde 3'ten yüzde 2,8'e çekildiği kaydedildi.

Kaynak: AA