Oyunun kurallarını değiştiren spor yatırımlarına dair bilgi almak için İngiliz gazeteciler Suudi Arabistan'ı ziyaret etti. Konuyla ilgili önemli isimlerden bazılarıyla görüşen BBC Sport gazetecileri ülkedeki spor alanındaki stratejinin arkasında ne olduğunu ve spor dünyası için ne gibi sorunlara yol açtığını aktardı. İlgili haberi İttifakgazetesi.com okuyucuları için Türkçeye çevirdi.

SUUDİ ARABİSTAN HANGİ SPORLARLA İLGİLENİYOR?

Kamu Yatırım Fonu (PIF) olarak bilinen Suudi Arabistan'ın egemen servet fonu, LIV Golf Spor Birliği’nin sahibidir ve oyunda ayrılık serisinin neden olduğu benzeri görülmemiş bölünme ve davaların ardından, PGA Tour ile son derece tartışmalı bir birleşme önerisini sonuçlandırmak istiyor.

PIF'in Newcastle United'ın yanı sıra dört Suudi yerli futbol takımının (Al Hilal, Al Nassr, Al Ittihad ve Al Ahli) da kontrol hisseleri bulunuyor ve bu durum Premier Lig kulübüne oyuncu kredileri söz konusu olduğunda haksız bir avantaj sağlayıp sağlayamayacağı konusunda endişeleri artırıyor.

Cesetlerin kemiklerini kırıp etlerini parçalamışlar! Cesetlerin kemiklerini kırıp etlerini parçalamışlar!

Her ne kadar yakın zamanda Formula 1 takımının sahibi McLaren Group'taki hisselerini satmış olsa da PIF, e-spor sektörüne yüz milyonlarca sterlin akıttı ve ABD'nin azınlık hissesini satın aldı. UFC'nin rakibi olan Profesyonel Dövüşçüler Ligi, Suudi Arabistan'da bir MMA ligi ve Süper Dövüş bölümü başlatacak bir anlaşmaya vardı.

WWE'den at yarışı ve futbola, golften boks ve Formula 1'e kadar Suudi Arabistan, 85 önemli etkinliğe ev sahipliği yaparak uluslararası sporun merkez üssü haline geldi.

Geçtiğimiz günlerde Cidde'de bir Amerika Kupası yelken yarışı ve ATP tenis etkinliği düzenlendi ve şehir şu anda krallık için ilk olan Futbol Dünya Kulüpler Kupası'nı düzenliyor.

Suudi Arabistan’a transfer olan dünya yıldızları Foto Galeri: Suudi Arabistan’a transfer olan dünya yıldızları

SUUDİ ARABİSTAN BAŞKA HANGİ SPORLARLA İLGİLENİYOR?

Yenilenen Asya Şampiyonlar Ligi futbol turnuvası olan 2034 Asya Oyunları, 2027 Asya Kupası ve 2029 Kış Olimpiyatları'nın finallerini yapma hakkını kazandı ve 2034 FIFA Dünya Kupası’nın ev sahipliğini yapmaya hazırlanıyor.

Pek çok kişi olimpiyat teklifinin yalnızca zaman meselesi olduğuna inanıyor.

PIF'in Formula 1'i satın almaya çalıştığı ve Hindistan Premier Ligi kriketine yatırım yapmakla ilgilendiği yönünde haberler var.

Golfte olduğu gibi kendi ayrılıkçı tenis turnavısını yaratmayı düşünebileceğine dair söylentiler de var.

Basitçe söylemek gerekirse, Suudi Arabistan'ın zenginlikleri, nüfuz kazanma hızında derin ve tartışmalı bir değişimle birlikte spor ortamını değiştiriyor.

Görünüşe göre Suudi Arabistan, federasyonlara ve sporculara olağanüstü finansal fırsatlar sunarken aynı zamanda incelemeyi de getirerek dünya sporunda en büyük hikâye haline geldi.

SUUDİ ARABİSTAN NEDEN SPORA YATIRIM YAPIYOR?

Suudi Arabistan spor bakanı Prens Abdulaziz bin Turki Al Faisal geçtiğimiz günlerde BBC Sport'a yaptığı açıklamada, spora eşi benzeri görülmemiş bir yatırımın (son üç yılda 5 milyar £ olduğu tahmin ediliyor) genç nüfusa fiziksel aktivite ve egzersiz yapma ilhamı vermek, ülkenin dışa açılmasını sağlamak olduğunu söyledi. Ayrıca,  uluslararası topluma sunmak, turizmi canlandırmak, istihdam yaratmak ve spor federasyonlarına büyüme potansiyeli sağlamak.

Bu, Veliaht Prens Muhammed bin Salman'ın Eylül ayında sporun ülkesinin GSYİH'sını %1 oranında artırmaya yardımcı olduğunu ve daha fazlasını umduğu konusunda ısrar ederken söylediklerini yansıtıyor. Söz konusu büyüme sektörde gerçekleşti. Bu, Suudi Arabistan’ın yol haritası olan '2030 Vizyonu'nun önemli bir parçası olduğu duygusunu güçlendirdi. 2016 yılında başlatılan strateji kapsamında spor, Suudi ekonomisini petrole bağımlılıktan uzaklaştırmak için çeşitlendiriliyor.

Ancak pek çok eleştirmen, yatırımın meşruiyet kazanmak ve dikkatleri Suudi Arabistan'ın insan hakları sicili ve çevre üzerindeki etkisine ilişkin tartışmalardan uzaklaştırmak için olduğunu iddia ediyor. Onlara göre bu uygulama "spor aklama" olarak biliniyor.

Öten yandan Rusya, Çin ve Katar gibi diğer otoriter devletler de son yıllarda sporu bu şekilde kullanmakla suçlanıyor.

Bazılarına göre, zamanlamanın Suudi Arabistan'ın gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin ardından yeniden markalaşmak ve uluslararası toplumla yeniden bütünleşmek için spora ev sahipliği yapmasıyla açıklanabileceğini söylüyor.

Prens Abdülaziz, “spor aklama” iddialarının "çok yüzeysel" olduğunu söyleyerek ülkenin insan hakları sicili ile herhangi bir bağlantısı olduğunu reddetti. Futbol oynayan kızların ve kadınların sayısına işaret ederek, sporun reformlar ve ilerleme için itici güç olduğunu söyledi.

Ziraat Türkiye Kupası final maçının biletleri satışa çıktı Ziraat Türkiye Kupası final maçının biletleri satışa çıktı

Eleştirmenler, Suudi Arabistan'da son yıllarda bazı önemli sosyal reformlar yapıldığını kabul ediyor. (2018'de yasayı kadınların araba kullanmasına ve futbol maçlarına katılmasına izin verecek şekilde değiştirdiler.) Ancak aynı zamanda daha fazla baskı olduğuna dair kanıtların da olduğunu söylüyorlar infazların sayısındaki artış ve çevrimiçi muhalefet nedeniyle tutuklamalar gibi.

Ayrıca kadın haklarının hâlâ erkek vesayet sistemiyle kısıtlandığını ve eşcinselliğin yasa dışı olduğunu vurguluyorlar. Öte yandan ifade özgürlüğünün kısıtlanması ve Yemen'deki savaş konusunda da tartışmalar var.

2034 Dünya Kupası'nda bazı taraftarların güvenliği ve göçmen işçilere yönelik muameleyle ilgili endişeler var ve bu endişeler, geçen yılki Katar Dünya Kupası'na gölge düşürdü. Suudi Arabistan herkesin memnuniyetle karşılanacağını ve işçilerin haklarının sorun olmayacağına işaret etti.

Pek çok gözlemci, ülkenin spor stratejisinin arkasında çeşitli faktörlerin birleşiminin yattığını ve potansiyel bir ikinci korkunun ortasında, 'Arap Baharı', ulusal güvenliğin yanı sıra uluslararası profil ve prestijin de motivasyonun en azından bir parçası olduğunu söylüyor.

Diğer bir neden ise Suudi Arabistan'ın Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Bahreyn gibi kendilerini spor merkezi olarak kurmuş olan komşu petrol devletleriyle rekabet etmek istemesi nedeniyle bölge içi rekabet olabilir.

'YEŞİL AKLAMA'YA NE DERSİNİZ?

Bazı çevreci kampanya grupları, ülkenin devlete ait petrol devi Aramco'nun çeşitli sponsorlukları da dahil olmak üzere Suudi spor yatırımlarının, sürdürülebilirlik söz konusu olduğunda dikkatleri dikkatleri dağıtmak için tasarlandığını söylüyor.

Aramco, F1'in ana sponsorlarından biridir ve aynı zamanda Uluslararası Kriket Konseyi ile küresel bir ortaklığa sahiptir. FIFA'nın ana sponsoru olmak için görüşmelerde bulunduğu bildiriliyor.

Suudi yetkililer, yakın tarihli bir raporun 21 spor dalında ve çoklu spor etkinliklerinde 312 Suudi sponsorluk anlaşması bulunduğunu tespit etmesine rağmen bunu bir kez daha reddediyor.

Dünyanın en büyük petrol üreticisinin, Dubai'deki COP28 iklim müzakereleri boyunca fosil yakıtların aşamalı olarak durdurulması konusunda sert dili engellediği bildirildi.

Suudi Arabistan, yenilenebilir enerjiye geçerek ve milyarlarca ağaç dikerek karbon emisyonlarını 2060 yılına kadar net sıfıra indirme sözü verdi. Yetkililer ayrıca, Suudi Arabistan'ın yeşile dönüş planının bir parçası olan, arabasız, karbonsuz bir eko-şehir olarak önerilen Neom'un gelişimine de işaret edebilir.

Ancak uzmanlar, 2034 Dünya Kupası'nın Suudi Arabistan'da düzenlenmesinin çevresel etkisi ve karbon ayak izi konusunda endişeliler. Özellikle de Prens Abdülaziz'in, soğutma için gereken enerjiye ilişkin endişelerle ülkenin aşırı sıcaklıklara rağmen turnuvaya yaz aylarında ev sahipliği yapma olasılığını araştırdığını söylemesinin ardından.

Altyapı inşaatı ve 48 takımdan oluşan bir turnuva için yapılan uçuşlardan kaynaklanan emisyonlar, ne zaman düzenlendiğine bakılmaksızın önemli bir karbon ayak izi anlamına da gelecektir.

Met Office ve Exeter Üniversitesi'nden Profesör Richard Betts, 2034 yazındaki Dünya Kupası'nda “Sıcaklığın 50 derece civarında olacağını, bunun da oyuncular, aileler ve taraftarlar için ısı stresi riskini önemli ölçüde artıracağını” söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü Çevre, İklim Değişikliği ve Sağlık Direktörü Maria Neira, konuyla ilgili şunları söyledi: “İleriye baktığımızda, iddialı kararlar alınmazsa aşırı sıcaklık ve kirli hava, Suudi Arabistan'daki milyonlarca insan için çok zorlu koşullar yaratacak.”

Suudi Arabistan’a transfer olan dünya yıldızları Foto Galeri: Suudi Arabistan’a transfer olan dünya yıldızları

Kaynak: HABER MERKEZİ