Bronz Çağı’nda yaşamış bir bireye ait dişlerin incelenmesi, tarımın gelişimiyle birlikte tüketilen tahıl ve şeker gibi ürünlerin diş çürüklerine etkisini gözler önüne serdi. İrlanda’nın Limerick kentinde bulunan kireçtaşı mağarasında gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda keşfedilen, 4 bin yıl öncesine ait iki diş üzerinde yapılan araştırmalar, bugün de diş çürüklerine ve diş eti hastalıklarına yol açan bakterilerin varlığını ortaya koydu.

Bilim insanları, bu bulgunun insan beslenmesindeki değişikliklerin, çürüklerin ve diş eti hastalıklarının yaygınlaşmasına etkisini anlamaya yardımcı olabileceğini belirtiyor.

Bronz Çağı'ndan Kalma Diş İncelendi

Araştırmacılar, milattan önce 2280-2140 yıllarında Bronz Çağı'nda yaşamış bir insana ait olduğu ortaya çıkan iki diş üzerinde araştırma yaptı.

Toz taşınımı uyarısı: Mümkün olduğunca dışarı çıkmayın Toz taşınımı uyarısı: Mümkün olduğunca dışarı çıkmayın

Çürüklere Yol Açan Bakteri Tespit Edildi

Araştırmanın baş yazarı Dr. Lara Cassidy, dişlerden birinde bol miktarda, çürüklere yol açan ağız bakterisi "Streptococcus Mutans'ın (S. Mutans)" bulunduğunu açıkladı. Cassidy, o dönemlerde tüketilen besinlerin daha az rafine şeker ve işlenmiş gıda içerdiğini söyledi.

Tarımla Beslenme Değişti

Dr. Cassidy, tarımın insan hayatına girmesiyle beslenmenin önemli ölçüde değiştiğini ve buğday ve arpa gibi tahılların yetiştirildiği antik dönemlerde diş çürüklerinin sık görüldüğünü kaydetti. Son birkaç yüzyılda ise şekerin yaygınlaşmasıyla beslenme alışkanlıklarının da değiştiğini vurguladı.

Tahıl ve Şeker Diş Çürüklerini Artırdı

Cassidy, Bronz Çağı'ndan kalan dişteki "S. Mutans"ın bugünkü örnekleriyle karşılaştırılmasının, bakterinin zarara yol açma yeteneğinin şeker ve tahılın yaygınlaşmasıyla daha da arttığını ortaya koyduğunu söyledi.

Kaynak: HABER MERKEZİ