Tayvan açıklarında, Tayvan Meteoroloji Dairesi'nin verilerine göre 7,2 büyüklüğünde, ABD Jeolojik Araştırma Merkezi'nin verilerine göre ise 7,4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Sismoloji yetkilileri, bu depremin Tayvan'da son 25 yılda kaydedilen en güçlü deprem olduğunu belirtti.

Trthaber'in haberine göre; ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS), 7,4 büyüklüğündeki depremin epicenterinin Tayvan'ın doğu kıyısındaki Hualien kentinin güneyinde, yaklaşık 18 kilometre uzaklıkta olduğunu bildirdi.

34,8 kilometre derinlikte meydana gelen sarsıntı nedeniyle bölgedeki bazı binaların yıkıldığı bildirildi.

İkinci deprem 6.4 şiddetinde gerçekleşti

USGS, ilk depremden sonra sadece 20 dakika içinde Hualien kentinin 11 kilometre kuzeydoğusunda, 12,6 kilometre derinlikte 6,4 büyüklüğünde ikinci bir sarsıntının daha meydana geldiğini açıkladı.

Tayvan Merkezi Meteoroloji İdaresi (CWA), adanın kuzey bölgeleri için tsunami uyarısı yaptı.

CWA, bu depremin son 25 yılda Tayvan'ı vuran en güçlü deprem olduğunu ifade etti.

Tsunami tehlikesi geçti

USGS, Tayvan ve Çin kıyılarına ulaşabilecek 1 ila 3 metre yüksekliğinde dalgaların riskine işaret ettiği bir uyarı yayınladı.

Ancak daha sonra tsunami uyarısı kaldırıldı.

Siber güvenlik ve internet gözlemcisi NetBlocks'a göre, depremden sonra Tayvan'ın bazı bölgelerinde elektrik ve internet kesintileri yaşandı.

Tayvan basını, Hualien'in doğu kıyısındaki Suhua Otoyolu'nun çöküntüler nedeniyle ulaşıma kapandığını rapor etti.

1999 yılında Taipei'nin 150 kilometre güneyinde meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki deprem, yaklaşık 2 bin 400 kişinin ölümüne yol açmıştı.

Yunanistan hükümeti ABD’den 20 adet F-35 savaş uçağı alımını onayladı Yunanistan hükümeti ABD’den 20 adet F-35 savaş uçağı alımını onayladı

Filipinler ve Japonya'da tsunami alarmı

Japonya Meteoroloji Ajansı (JMA), ülkenin güneybatısındaki Okinawa ve Miyakojima adaları için 3 metre yüksekliğinde tsunami olasılığına işaret eden bir uyarı yayınladı.

Resmi Kyodo Ajansı, deprem sonrası tsunami dalgalarının Okinawa yakınlarındaki Yonaguni ile İşigaki adalarının kıyılarına ulaştığını bildirdi.

Seferlerin iptal edildiği Okinawa'daki Naha Havalimanı'nın tahliye edildiği belirtildi.

Japonya Kabine Baş Sekreteri Hayaşi Yoşimasa, depremin ardından Okinawa bölgesinde hasar tespiti çalışmalarının devam ettiğini açıkladı.

Filipinler Volkanoloji ve Sismoloji Enstitüsü (Phivolcs), tsunami tehlikesi nedeniyle kıyı bölgelerinin boşaltılması uyarısında bulundu.

Kaynak: HABER MERKEZİ