Malatya’da kayısı fiyatlarında istikrar arayışı devam ediyor Malatya’da kayısı fiyatlarında istikrar arayışı devam ediyor

Trabzon'da, altın ya da gümüş tellerin ustaca örülmesiyle meydana getirilen eşsiz bir el sanatı olan Trabzon hasırı, bölgenin geleneksel düğün takıları arasında öne çıkıyor. Gerdanlık, bilezik, küpe ve yüzük gibi zarif setler halinde üretilen bu özel hasır, geçmişten bugüne düğünlerin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

Trabzon hasırı, inceliği, altın ayarı, gramajı ve formuna bağlı olarak farklı fiyat aralıklarında sunuluyor. Ürün, kendine özgü yapısıyla, gelecek kuşaklara aktarılmak üzere çeşitli özgün tasarımlarla buluşuyor.

Trabzon Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Ali Yazıcı, bölgede düğünlerin gözdesi olan Trabzon hasırının, yaz aylarında yüksek fiyatları nedeniyle istenilen satış rakamlarına ulaşamadığını ifade etti. Yazıcı, coğrafi işaretli Trabzon hasırının, yalnızca bu şehirde üretilerek Türkiye ve dünya genelinde talep gören bir ürün olduğuna dikkat çekti.

Rekabetin artmasıyla birlikte, hasırın istenilen seviyede ve değerde satılamadığını vurgulayan Yazıcı, "Bu el işi ürün, sadece Trabzon'da kadınların maharetle ördüğü eşsiz bir ürün ve aslında piyasada takdir edilemeyecek kadar değerli. Bu nedenle, hasır bileziğin mirasını gelecek nesillere aktarmak adına firmalarımız çok çeşitli ve özgün modeller geliştiriyorlar" şeklinde konuştu.

kapak_163732

YAPTIRIM BEKLENİYOR

Trabzon Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Ali Yazıcı, Trabzon hasırının patentli bir ürün olduğunu vurgulayarak, yaptıkları araştırmalar sonucunda hologramsız ürün satışı yapan ve ikinci el hasır bileziği satan bazı firmaları tespit ettiklerini açıkladı. Bu firmalarla ilgili yasal sürecin başlatıldığını belirten Yazıcı, şunları söyledi:

"Ürettiğimiz hasır ürünlerin üzerine hologram yerleştiriyoruz, bunun sebebi ise ikinci el satışını engellemek. Çünkü tüketiciler genellikle bu konuda bilgi sahibi olmadığı için hologramlı ve barkotlu ürünleri tercih ederek ürünlerin ikinci el olmadığını anlayabiliyorlar. Ancak ne yazık ki, Trabzon dışında hasır bileziğin ikinci el satışı yapılmakta. Bu durum ise Trabzon hasırına zarar veriyor."

Yazıcı, dava sonuçlarını Türk Patent ve Marka Kurumu'na rapor halinde ilettiklerini belirterek, "Bazı davaları kazanmamıza rağmen yaptırımlar konusunda beklentilerimiz var. Mahkeme kararlarına rağmen yaptırım uygulama gücümüz maalesef yeterli olmuyor. İstanbul, İç Anadolu ve Batı Karadeniz bölgelerinde yaptıkları incelemeleri dava konusu yaparak mahkemeye taşıdık" dedi.

Trabzon hasırının ikinci el piyasasına müdahalesinin sektör açısından önemli olduğunu vurgulayan Yazıcı, "Eğer ikinci el satışına engel olamazsak, Trabzon hasır bileziğinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyleyebilirim. Firmalarımız farklı tasarımlar geliştirme mücadelesi verirken, ikinci el satışına karşı yasal düzenlemelerin yetersizliği bu sorunun üstesinden gelmemizi zorlaştırıyor" şeklinde konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ