Türkiye otomotiv endüstrisi ocakta rekor kırdı

Türkiye’nin otomotiv endüstrisi, 2023 yılının ilk ayında 2,8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirerek tarihi bir başarıya imza attı. Endüstri, Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 16,2’sini oluşturdu.

Tedarik endüstrisi liderliği elinde tuttu

Ocak ayında otomotiv endüstrisinin ihracatı, 2022 yılının aynı dönemine göre yüzde 2,5 artış gösterdi. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, en fazla ihracat yapan ürün grubu yüzde 3 artışla 1,2 milyar dolarla “tedarik endüstrisi” oldu.

“Binek otomobil” ihracatı yüzde 13 düşüşle 773 milyon dolar, “eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar” ihracatı yüzde 27 artışla 505 milyon dolar, “otobüs-minibüs-midibüs” ihracatı yüzde 61 artışla 161 milyon dolar, “çekiciler” ihracatı ise yüzde 10 azalışla 140 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Almanya, Birleşik Krallık ve Fransa ilk üç pazar oldu

Otomotiv endüstrisinin en büyük pazarı yine Almanya oldu. Almanya’ya yapılan ihracat 417 milyon dolar olarak kaydedildi. İkinci sırada 333 milyon dolarlık ihracatla Birleşik Krallık yer aldı. Bu ülkeye yapılan ihracat yüzde 11 arttı. Üçüncü sırada ise 272 milyon dolarlık ihracatla Fransa bulunuyor. Fransa’ya yapılan ihracat yüzde 4 azaldı.

Özel halk otobüsü sahiplerinden İBB binası önünde protesto Özel halk otobüsü sahiplerinden İBB binası önünde protesto

Ocak ayında İtalya, Slovenya, Romanya, Fas, Portekiz ve Cezayir gibi önemli pazarlara yüksek oranlı ihracat artışları sağlandı.

Avrupa Birliği ülkeleri yüzde 67,5 payla lider

Otomotiv endüstrisinin ihracatında ülke grubu bazında ilk sırada yüzde 67,5 pay ve 1,9 milyar dolarla Avrupa Birliği ülkeleri yer aldı. Bu ülkelere yapılan ihracat yüzde 1 arttı.

“Diğer Avrupa Ülkeleri” grubuna yüzde 12, “Afrika Ülkeleri” grubuna ise yüzde 35 ihracat artışı yaşandı.

OİB Başkanı Çelik: “Sektör tarihindeki en yüksek ocak ayı ihracatına ulaştık”

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, ocak ayı ihracat rakamlarını değerlendirirken, “Yılın başında sektör tarihindeki en yüksek ocak ayı ihracatına ulaştık. Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ve otobüs minibüs midibüs ihracatı çift haneli arttı. İtalya, Slovenya ve Romanya’ya yüksek oranlı artışlar kaydettik.” dedi.

Çelik, otomotiv endüstrisinin 2023 yılı hedeflerine ulaşmak için çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.

Kaynak: AA