Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrikli araçların ve şarj istasyonlarının sayısını artırmak için çeşitli düzenlemeler yaptı. Bu düzenlemeler sayesinde, şarj ağı işletmeci lisansı sahipleri, kendi şarj ağında yer alan şarj istasyonlarının tamamını veya bir kısmını yeşil şarj istasyonu olarak belirleyebiliyor. Ayrıca, araç üreticilerinden akaryakıt dağıtım şirketlerine, elektrik üretim şirketlerinden start up’lara kadar geniş bir yelpazede şirketlere şarj ağı işletmeci lisansı verildi. Lisans başvuruları ve lisanslandırma işlemleri de devam ediyor.

Yeni Kaledonya'da ayaklanmalar devam ediyor: Fransa TikTok'u yasakladı Yeni Kaledonya'da ayaklanmalar devam ediyor: Fransa TikTok'u yasakladı

YEK-G BELGESİ İLE YEŞİL ENERJİ GARANTİSİ

Yeşil şarj istasyonlarında araçlara temin edilen elektrik enerjisinin tamamının yenilenebilir enerji kaynakları ile üretildiğinin belgelendirilmesi ise “Yenilenebilir enerji kaynak garanti belgesi (YEK-G belgesi)” ile sağlanıyor. EPDK, elektrikli araç ekosistemi ile YEK-G sistemi arasında sinerji oluşturulmasına yönelik mevzuat çalışmasını da tamamladı.

ŞARJ@TR UYGULAMASI İLE ŞARJ İSTASYONLARINA KOLAY ERİŞİM

EPDK tarafından geliştirilen “Şarj@TR” mobil uygulaması ile şarj istasyonlarının coğrafi konumları, şarj ünitesi ve soket sayıları, tipleri ve güçleri, ödeme yöntemleri, müsaitlik durumları ve şarj hizmeti fiyatları anlık olarak görülebiliyor. Ayrıca, kurumun internet sitesinde de hangi şehirde kaç adet şarj istasyonu, ünitesi, soketi ve soket tipi olduğu gibi bilgiler de tüm vatandaşların erişimine açık olarak yayınlanıyor.

TÜRKİYE’NİN EN ÇOK ŞARJ İSTASYONU VE SOKETİ OLAN ŞEHİRLERİ

EPDK verilerine göre, 2023 başında Türkiye çapında 1719 olan şarj istasyonu sayısı ocak sonu itibarıyla 6 bin 58’e, 3 bin 81 olan şarj noktası (soketi) sayısı ise 13 bin 160 adete yükseldi. Türkiye genelinde en fazla elektrikli araç istasyonu ve soket sayısına sahip şehirler ise şöyle sıralandı:

Sarj-4

20240203 5 A28647 B D69004 C919 C B3958 D8483 D B86

Kaynak: AA