Dışişleri Bakanlığo tarafından yapılan yazılı açıklamada, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) bu konudaki açıklamasının tamamen desteklendiği belirtildi. Ancak, BM Barış Gücü'nün görev süresinin uzatılmasına rağmen, Kıbrıs Türk tarafının onayının alınmamasına dikkat çekildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından kabul edilen, Kıbrıs Adası'nda konuşlu Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün (BMBG) görev süresinin bir yıl uzatılmasına ilişkin 2723 (2024) sayılı karar hakkında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamayı tümüyle destekliyoruz."

Dışişleri Bakanlığı, BM Güvenlik Konseyi'nin, barış gücünün görev süresini uzatırken Kıbrıs Türk tarafının onayını almadığını belirtti. Bakanlık, BM Barış Gücü'nün KKTC topraklarında faaliyet göstermesine ilişkin KKTC makamlarının iyi niyetli işbirliğini vurgulayarak, bu faaliyetlerin devamı için hukuki zeminin gerekliliğine dikkat çekti ve KKTC'nin bu yönde atacağı adımlara tam destek verdiklerini vurguladı.

Ayrıca, BMBG'nin Kıbrıs Rum tarafının ara bölge ihlallerine yıllar boyunca göz yumduğu ve Kıbrıs Türk tarafının inşaat çalışmalarını engellemeye çalıştığına dair yapılan insani bir projeyi engellemesinin barış misyonları açısından tarafsızlık eksikliğini ortaya koyduğu belirtildi. BM Güvenlik Konseyi'nin bu konudaki basın açıklamasının gerçeklerden kopuk olduğu ifade edildi.

Bakanlık, BM Güvenlik Konseyi'ni, Kıbrıs'ta adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüme ancak sahadaki gerçekler temelinde ulaşılabileceğini kabul etmeye ve Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliğini ve eşit uluslararası statüsünü tescil etmeye çağırdı. KKTC'nin tanınmasına yönelik çağrılarını BM Güvenlik Konseyi ve uluslararası toplum nezdinde yineledi.

KKTC Dışişleri Bakanlığı da BMGK'nin Barış Gücü'nün görev süresinin uzatılmasına tepki göstererek, BMBG'nin KKTC sınırları içerisinde faaliyetlerini sürdürmesinin en büyük nedeninin KKTC makamlarının iyi niyetle işbirliği yapması olduğunu belirtti. Güvenlik Konseyi'nin, Kıbrıs Türk tarafının onayını almadan Barış Gücü'nün görev süresini uzatmasını reddederek, Kıbrıs'ın kuzeyindeki egemenliğin KKTC'ye ait olduğunu vurguladı. BM Güvenlik Konseyi'nin, Ada'da iki ayrı halk ve devletin varlığına dayalı yeni bir yaklaşım benimsemesi gerektiğini ve KKTC'nin egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsü temelinde iyi komşuluk ilişkisi geliştirmesi gerektiğini dile getirdi.

Kaynak: AA