Türkiye’nin ilk astronotu Cumhurbaşkanı Erdoğan ile konuştu

Türkiye’nin uzaydaki gururu Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) yaptığı çalışmaları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a anlattı. Gezeravcı, “Bu görevde ülkemi temsil etmenin ve bayrağımızı uzayda dalgalandırmanın onurunu yaşıyorum” dedi. Erdoğan ise Gezeravcı’ya “Sen ilk astronotumuz oldun ancak son olmayacaksın. İnşallah bu yolculuğumuz güçlenerek devam edecektir” mesajını verdi.

Uzayda yer çekimsiz ortamın etkileri

Gezeravcı, ISS’de yer çekimsiz ortamda yaşamanın vücudunda bazı değişikliklere yol açtığını söyledi. “Vücudumda dağılması gereken sıvılar başta kan üst kısmımda birikiyor. Yüz çehrem bu nedenle dünyaya göre daha şişkin görünüyor” diyen Gezeravcı, bağışıklık sisteminde de bazı değişiklikler olabileceğini ancak kendisinde bunlara ilişkin bir belirti olmadığını ifade etti.

Uzayda uluslararası işbirliği

Gezeravcı, ISS’de farklı ülkelerden gelen astronotlarla bir arada olmanın çok önemli bir deneyim ve öğrenme fırsatı sunduğunu belirtti. Erdoğan da Gezeravcı’ya Türkiye’nin selamlarını iletti ve uzay alanında uluslararası işbirliğini ilerletmeyi amaçladıklarını söyledi. Erdoğan, “Alper bu görevle birlikte çocuklarımızın ve gençlerimizin uzaya olan merakı daha da artacak. Pek çok evladımız bu alana yönelecek ve senin izinden gidecek” dedi.

Alper Gezeravı ise Başkan Erdoğan'a teşekkür ederek şunları söyledi: Sayın Cumhurbaşkanım sizinle gelecek nesillere ilham kaynağı olacak bu görev esnasında ISS'den bağlantı kurabilmek benim için onur ve gurur kaynağı oldu. Kendi uydularını yıllardır milli imkanlarla üreten bir milletin evladı olarak uzay faaliyetleri alanında bir sonraki adımı milletim adına gerçekleştirdiğimin farkındayım. Tarihi görev konusunda ortaya koyduğunuz güçlü irade için size minnettarım. Devletimizin imkanlarıyla gerçekleştirdiğimiz bu görev sırasında bana desteğini sunan ve dualarını esirgemeyen milletimize de şükranlarımı sunuyorum.

Konuşmasını sonlandıran Başkan Erdoğan "Alper sana başarılar diliyorum. Görevini tamamlayıp yeryüzüne taşıdığın bayrağımızla dönmeni sabırsızlıkla bekliyorum. Allah'a emanet ol" dedi.

Alper Gezeravcı ise Başkan Erdoğan'a şu şekilde cevap verdi: Sağ olun Sayın Cumhurbaşkanım. İnşallah görevimi balarıyla tamamlayıp sizinle buluşmak ve emanet ettiğiniz al bayrağımızı teslim etmek için sabırsızlanıyorum... Allaha ısmarladık...

Kaynak: HABER MERKEZİ