Fuat Hüsnü Bey ve İlk Türk Futbol Takımı

Osmanlı Devleti’nde futbol oynamaya cesaret ederek bu alanda bir ilki gerçekleştiren isim ise, devletin üst düzey isimlerinden Amiral Hüseyin Hüsnü Paşa’nın oğlu Fuat Hüsnü Bey (Kayacan) olmuştu. İngilizler ve Rumlar, 1900’lerin başlarında İstanbul’daki Kadıköy’de futbol oynamak için toplanıyorlardı. Papazın Çayırı olarak da bilinen yerde birbirleriyle maçlar yapan bu takımları izleyenler arasında genellikle halktan insanlar da bulunuyordu.

Fuat Husnu

Fuat Hüsnü, mükemmel derecede konuştuğu İngilizcesinin de etkisiyle İngilizlerden bir top almayı başardı. Türk gençlerinin içine düşen futbol aşkının durdurulamaz noktaya geldiği bir ortamda Fuat Hüsnü, aldığı topla sadece bir duvarın karşısına geçip şut çalışabiliyordu. Onun bu durumuna şahit olan Reşat Bey (Danyal), arkadaşıyla aynı hisleri paylaşıyordu. Bu sebeple Fuat Hüsnü’nün “gel bir takım kuralım” teklifini kabul etti ve ilk Türk futbol takımı “Black Stocking” bu şekilde kuruldu.

Resized 1D3Fb 9A9Af71Bfb19111912

Black Stocking Kulübü

Black Stocking, Fuat Hüsnü Bey ve Reşat Bey tarafından kurulduktan sonra iş bir takım toplamaya gelmişti. Dönemin mevcut şartları sebebiyle gizlice yürütülen toplantılarda Black Stocking’in yapısı ortaya çıktı. Buna göre kulüp başkanı olarak Reşat Bey seçildi, takımın kaptanlıklarına ise Mehmet Ali Bey ile Fuat Hüsnü Bey getirildi. Diğer üyeler arasında Kemani Nuri Bey, Fahri Bey, Nureddin Bey, Hafız Mehmet, Hafız Mustafa, Nuri Bey, Emcet Bey, Hüseyin Bey, Mazhar Bey, Şevki Bey ve Tanburacı Osman Bey gibi isimler bulunuyordu.

Black Stocking takımı, Osmanlı Devleti’nin üst düzey bürokratlarının çocuklarından oluşuyordu. Bu sebeple takımın “kendi halinde” antrenman yapmasına ve top oynamasına pek bir itiraz olmadı. Ancak birkaç ay sonra Black Stocking, Rumlar’ın karşısında sahaya çıkmaya karar verdiğinde işler değişti.

Hafiyeler Sahada

Black Stocking ve Rumlar arasındaki maç 26 Ekim 1901 tarihinde oynandı. Takımın başında sahaya çıkan Reşat Bey, bir bakıma Türk futbol tarihinin ilk teknik direktörü oldu.

İngilizlerin Bobby’si

Futbol tutkusuyla tanınan Fuat Hüsnü Bey, mahkemeye çıktıktan sonra Türkiye’de bir futbol kulübü kurmanın zorluklarını fark etti ve bu sebeple “Bobby” takma adını alarak İngilizlerin Kadıköy takımına katıldı.

Süper Lig'de zirve ve ateş hattında kritik hafta Süper Lig'de zirve ve ateş hattında kritik hafta

Futbol ve Dil Ustalığı

Fuat Hüsnü Bey, yani sahada “Bobby” olarak bilinen bu yetenekli futbolcu, futbola olan derin sevgisi ve akıcı İngilizcesi sayesinde yabancı takım arkadaşları arasında kısa sürede kendine yer buldu.

Kariyeri İngiltere’de Son buldu

1912 yılında İngiltere’de görevli olan Fuat Hüsnü, burada da futbol oynamaya devam etti. Ancak profesyonel futbolun zorlu şartlarına dayanamayarak, İngiltere’nin üçüncü lig takımlarında oynadığı futbol kariyerini sonlandırdı. Böylece, “Bobby” lakabıyla tanınan ilk Türk futbolcusu kariyerini İngiltere’de noktalandırmıştır.

Muhabir: HARUN REŞİT AKÇAY