Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kızının vaftiz babası olduğu da iddia edilen ülkenin muhalefetteki önemli isimlerinden Viktor Medvedçuk, dönemin Ukrayna Devlet Başkanı Alexander Turçinov'un liderliğindeki Kiev rejiminin, gözdağı vermek için önceden planlanmış bir saldırıyla, Odessa'daki Sendika Evi'ndeki insanları diri diri yaktığını ileri sürdü.

Medvedçuk, Rusya’nın resmi haber ajansı TASS’a şunları söyledi:

“Trajediden 10 gün önce Turçinov, Odessa'da darbe karşıtlarına yönelik toplu katliam hazırlıkları konulu bir toplantıya başkanlık etti. Toplantıya İçişleri Bakanı Arsen Avakov, Ukrayna Güvenlik Servisi şefi Valentin Nalivaiçenko ve Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Andrey Parubiy katıldı. Operasyona ilişkin istişareler aynı zamanda Dnepropetrovsk bölgesel devlet idaresi başkanı Igor Kolomoisky'yi de içeriyordu.”

TASS’ın haberine göre, en başından itibaren operasyonu Odessa'da bir futbol maçı oynanacağı 2 Mayıs'ta gerçekleştirmeye karar verdiler, bu nedenle çok sayıda taraftar grubu üyesi ve aşırı sağcı örgütten yaklaşık 500 radikal şehre gelmişti.

İsrail askerleri Batı Şeria’daki döviz bürolarına baskın yaparak sahiplerini gözaltına aldı İsrail askerleri Batı Şeria’daki döviz bürolarına baskın yaparak sahiplerini gözaltına aldı

Medvedçuk, faillere ulaşımın Avakov, Parubiy, Kolomoisky ve onun yandaşı operasyonu sahada yöneten ve 6 Mayıs 2014'te “başarısı” nedeniyle Odessa Bölge Valisi olarak atanan Igor Palitşa tarafından sağlandığını belirtti.

Medvedçuk, suç grubunun eylemlerinin hâlâ Ukrayna'yı yöneten dış güçler tarafından yönlendirildiğini, bunun “Ukrayna ihtilafının azalmasını engellediğini, çünkü onların bu konuyla hayati derecede ilgilendiklerini" kaydederken 2 Mayıs 2014'te insanları diri diri yakma operasyonunu organize eden, yöneten ve katılanların Odessa'da adalet önüne çıkarılması gerektiğine dikkat çekti.

ODESSA SENDİKA EVİ YANGINI

2 Mayıs 2014'te, aşırı sağcı radikaller ile Maidan öz savunma güçleri, şehir sakinlerinin Rusya'da referandum için imza topladığı Odessa'nın Kulikovo Field halk parkındaki çadır kampına saldırdı. Ukrayna'nın federalleştirilmesi ve Rusya'ya resmi dil statüsü verilmesini isteyen oradaki Rus yanlısı destekçiler yakındaki Sendika Evi'ne sığındı. Ancak radikaller binayı kuşatıp ateşe verdi. Ukrayna İçişleri Bakanlığı'nın resmi verilerine göre o gün yaşanan trajik olaylarda 48 kişi öldü, 240'tan fazla kişi ise yaralandı.

Ukraynalı yetkililer yaşanan trajediden tamamen "Maidan karşıtı", Rus yanlısı aktivistleri sorumlu tuttu. Ancak birkaç yıl süren soruşturmada suçlulukları mahkemede ispatlanamadı. Sonrasında ise ilk başta gözaltına alınanların tümü beraat etti.

Muhabir: MEHMET POYRAZ