Uluslararası Af Örgütü, Gazze'de yardım bekleyen Filistinlilerin İsrail güçleri tarafından öldürülmesiyle ilgili olarak, "Gazze'nin kuzeyinde gıda yardımı almaya çalışırken çok sayıda Filistinlinin öldürüldüğü ve yaralandığı yönündeki korkunç haberlerle ilgili acil bir soruşturma başlatılmalıdır" açıklamasını yaptı.

Örgütün Filistinli sivillere yönelik ihlalleri belgelemeye devam ettiği ve bu saldırının da bunun bir parçası olarak değerlendirildiği belirtilen açıklamada, "Gazze'nin kuzeyinde gıda yardımı almaya çalışırken çok sayıda Filistinlinin öldürüldüğü ve yaralandığı yönündeki korkunç haberlerle ilgili acil bir soruşturma başlatılmalıdır." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Gazze'de insanların açlıkla mücadele ettiği ve Birleşmiş Milletler'in kıtlık uyarısı yaptığına vurgu yapıldı. Ayrıca, "Gazze Şeridi'nde şahit olduğumuz felaket niteliğindeki insani krizin sorumlusu, İsrail'in 16 yıldır devam eden yasa dışı ablukasını takip eden acımasız bombardımanıdır." değerlendirmesi yer aldı

Açıklamada, Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in Filistinlilere yardımı durdurma açıklamaları "insanlık dışı ve zalimce" olarak nitelendirilirken, İsrail'in işgalci güç olarak Filistinlilerin temel ihtiyaçlara ve yardımlara erişimini sağlama yükümlülüğü bulunduğu vurgulandı..

Açıklamada, İsrail'in uluslararası hukuku ve Filistinlilere karşı soykırımı önlemeye yönelik Uluslararası Adalet Divanı (UAD) kararlarını ihlal ettiği vurgulanarak, "Müttefikleri, İsrail'in UAD kararına karşı gelmesi ve uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerini hiçe sayması karşısında eylemsizliklerine son vermelidir. Soykırımı önlemek ve Gazze'deki sivilleri korumak için acil ve etkili eylemlere geçilmelidir" ifadesine yer verildi..

İsrail'in yardım bekleyen Filistinliler'i öldürmesi!

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze kentinin güneyinde Reşid Caddesi'ndeki Nablusi Kavşağı'nda insani yardım bekleyenlere yönelik saldırısında 112 kişinin öldüğünü, 760 kişinin yaralandığını açıklamıştı.

İsrail güvenlik kaynakları, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gazze'deki yardım tırlarının etrafını saran Filistinlilerin, tırların geçişini sağlayan İsrail askerlerine "tehdit oluşturacak biçimde yaklaştığını" savundu. İsrail askerlerinin, duruma ateş açarak karşılık verdiğini itiraf ettiği belirtildi.i.

Kaynaklar olayın soruşturulduğunu belirtirken, İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, "Gazze sakinlerinin tırların etrafını sardığı ve yardımları yağmalamaya başladığı, bazı Filistinlilerin itiş-kakış ve izdihamda yaralandığı" iddia edilmişti.

Kaynak: AA