UMKE personeli, depremde yaşadıklarını anlattı

Van İl Sağlık Müdürlüğünde görevli Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi Birimi (UMKE) personeli, Kahramanmaraş merkezli depremlerde Adıyaman’da enkaz altında kalanlara yardım etti. UMKE personeli, arama kurtarma çalışmaları sırasında yaşadıkları zorlukları ve mutlulukları paylaştı.

İlk ekip olarak ulaştılar

UMKE görevlisi Muhammet Yılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, deprem bölgesine giden ilk ekipte yer aldığını söyledi. Can kurtarmak için gece gündüz çalıştıklarını belirten Yılmaz, “Depremzedeler bizi gördüklerinde mutlu oldular. Her kurtardığımız can bizi daha çok motive ediyordu. İnsanlara umut ışığı olduğumuz için çok mutluyum. Birçok canın kurtarılmasında görev yaptık. Her kurtardığımız kişiyi hastaneye ulaştırmak için zamanla yarışıyorduk. Unutamayacağımız birçok anımız oldu.” diye konuştu.

2024 TUS/1 tercihleri başladı: Adaylar uzmanlık hayallerine bir adım daha yaklaşıyor 2024 TUS/1 tercihleri başladı: Adaylar uzmanlık hayallerine bir adım daha yaklaşıyor

Üç kardeşi kurtardılar

Yılmaz, enkazda 3 kardeşi çıkardığı anda yaşadığı mutluluğu aktararak, şunları kaydetti:

“Bir sitenin enkazında canlı belirtisi vardı. Çalışmaları orada yoğunlaştırdık. Bir kişiyi beklerken aynı yerde üç kişiyi çıkardık. Üçünün de birbirinden haberi yoktu ama birbirlerine sarılmışlardı. Üçü de kardeşti, kurtardığımızda çok mutlu olmuştum. Aynı bölgede 14 yaşlarında kız çocuğunu kurtardık. İlk ulaştığımızda eşarbını istedi, saçı açıkken çıkarılmak istemedi. Eşarp bulduk ve o şekilde çıkardık. Elinde kitap ve Kur’an-ı Kerim vardı. Çok etkilenmiştim. Asla unutamıyorum.”

Ailesini kaybeden kadını kurtardılar

Sağlık personeli Ayşe Özeler de depremde yaşadıklarını unutamadığını söyledi. En kısa zamanda deprem bölgesine ulaşmaya çalıştıklarını belirten Özeler, “Yollar, köprüler yıkılmıştı, kar ve tipi vardı. Ona rağmen ilk gün Adıyaman’a ulaşmayı başardık. 70’inci saatte enkaz altında bir kadının yaşadığı ihbarı aldık. Kadını 5 saatte çıkardık ama ikiz çocukları ve eşini kaybetmişti. Ailesiyle bir aradaydı. Çıktığında çocuklarını sordu, bu durum beni çok etkilemişti.” ifadelerini kullandı.

“Allah bir daha böyle felaketleri yaşatmasın”

Ambulans Acil Bakım Teknikeri Vural Yavuz ise hayatlarının boyunca unutamayacakları anılar yaşadıklarını dile getirdi. İnsanların canlarını kurtarmak için mücadele ettiklerini belirten Yavuz, “Aç susuz kalıyorduk ama kurtardığımız her can bizi çok mutlu ediyordu. Allah bir daha böyle felaketleri yaşatmasın.” dedi.

Kaynak: AA