Gastronom ve şef Recep İncecik yemeklerde de ada çayı kullanmamızı tavsiye ediyor. Antik medeniyetlerden bu yana şifalı olmasıyla bilinen ada çayı, bir dönem Arap Yarımadası’nda ölümsüzlüğün sırrını barındırdığına inanılırdı. 13’üncü asra ait kaynaklarda ise ada çayı şöyle tarif edilir: “Eğer dikmişsen adaçayını bahçeye, ne gerek var ölmeye.”

BALKABAĞININ FAYDALARI

Ada çaylı tarhana ve balkabağı çorbasının mutlaka içilmesini tavsiye eden Recep İncecik, “Balkabağı A ve C vitaminleri bakımından yüksektir. Aynı zamanda daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olan iyi bir lif kaynağıdır. Balkabağı kalorisi düşüktür, yarım fincanlık bir porsiyon sadece 40 kaloriye sahiptir” dedi.

GRİBE KARŞI ADA ÇAYI

Gribe karşı koruyucu gücü olduğu bilinen ada çayın hakkında “Çayını içme alışkanlığımız yanında diğer yemeklerde de kullanmayı alışkanlık etmeliyiz. Mesela bu mevsimde ada çaylı tarhana ve balkabağı çorbası nefis olur” diyen gastronom ve şef Recep İncecik, İttifakgazetesi.com’a yaptığı açıklamada tavsiyesine şöyle devam etti:

“Ada çayı yapraklarının kurusunu çay yaparak tüketmek bilinen bir şey ama yemeklerde kullanma alışkanlığımız maalesef yok. Ada çayının et yemeklerinde koku ve lezzet verici olarak kullanılmasını tavsiye ederim. Ayrıca yaptığınız soslarda da kullanabilirsiniz. Özellikle de ekmek ve keklerde çok lezzetli oluyor. Bu mucize bitkiye bu mevsimde bol bol kullanmanızı tavsiye ederim. Sadece çayını değil yaptığınız diğer yemeklerde de kullanın.”

ADA ÇAYLI BALKABAĞI ÇORBASI TARİFİ

Malzemeler:

- 1 kilo balkabağı

İsrafı önlemeyi simgeleyen "turuncu bayraklı" otel sayısı artıyor İsrafı önlemeyi simgeleyen "turuncu bayraklı" otel sayısı artıyor

- 1 yemek kaşığı tereyağı ve sote için yarın çay bardağı zeytinyağı

- 3/4 fincan arpacık soğanı, doğranmış

- 3 diş sarımsak, doğranmış

- 4 su bardağı tavuk suyu

- 1 yemek kaşığı taze ada çayı

- Tuz ve beyaz biber

Hazırlanışı:

Ağır, keskin bir bıçak kullanarak balkabaklarını dilimleyip, çekirdeğini çıkarıp kuşbaşı büyüklüğünde doğrayın. Kabakları ada çayı yaprakları ile birlikte bir fırın tepsisine koyun. 1 saat kadar pişirin.

Orta ateşte büyük bir tencereye yarım çay bardağı zeytinyağı ilave edin. Arpacık soğanı ekleyin ve yumuşayana kadar yaklaşık 4 dakika soteleyin.

Sarımsak ekleyin ve bir dakika daha pişirin.

Ada çayı, tuz ve karabiberle birlikte tencereye balkabağı ve et suyu ekleyin ve kaynatın. Yaklaşık 15 dakika üstü kapalı olarak pişirin.

Bir blender veya daldırma blenderinde karıştırın ve çorbayı pürüzsüz olana kadar karıştırın. Ardından ayrı tavada tereyağı ile bir tutam ada çayını kavurup ekleyin ve 5 dakika kaynatıp servis ediniz.

Roma’da bu küçücük dükkanda 100 çeşit tiramisu yapılıyor... Evet, yanlış duymadınız! Tam 100 farklı tiramisu… Foto Galeri: Roma’da bu küçücük dükkanda 100 çeşit tiramisu yapılıyor... Evet, yanlış duymadınız! Tam 100 farklı tiramisu…

Kuş gribi yüzünden Antarktika'da yüzlerce fok öldü! Penguenlere bulaşırsa ekolojik facia yaşanabilir! Foto Galeri: Kuş gribi yüzünden Antarktika'da yüzlerce fok öldü! Penguenlere bulaşırsa ekolojik facia yaşanabilir!

Kaynak: SUZAN BALLIDAĞ