Sosyal medya platformlarında 49 bin TL karşılığında diploma ve doktor unvanı satışı yapılıyor. Bu belgeler, Uluslararası Dublin Üniversitesi adını taşıyan bir kuruluş tarafından sağlanıyor. Bu durum, eğitim ve akademik unvanların ticarileşmesinin yeni bir örneği olup, sosyal medyanın bu tür uygulamalar için bir pazar haline geldiğini gösteriyor.

Şırnak’ta çocukların bulduğu "su tavuğu" tedavi altına alındı Şırnak’ta çocukların bulduğu "su tavuğu" tedavi altına alındı

ünvan2

Birgün gazetesinden İsmail Arı'nın haberine göre, Türkiye'de Yükseköğretim Kurulu (YÖK) denkliği olmayan diplomaların sayısında artış yaşanıyor. Sosyal medyada yayınlanan ilanlarda, 'Uluslararası üniversiteden mezun olun, istediğiniz bölümü seçin, uzaktan derslere katılın ve sınavsız üniversite deneyimi yaşayın!' şeklinde ifadeler kullanılıyor. Ayrıca, 'Siyasete ilgi duyanlar, online üniversite aracılığıyla kısa sürede Doktor unvanı alabilir, iş yaşamında Doktor unvanına sahip olabilir!' şeklinde reklamlar yapılıyor.

Yüksek lisans için gereken Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’ndan (ALES) belirlenen puanın alınması gerekiyor. Doktora için de üniversite senatosunun belirlediği ALES puanı ve yabancı dil sınavından istenen puanlar gerekiyor.

Capital Akademi adlı kurum, Birgün'de belirtilene göre, 'Uluslararası Dublin Üniversitesi (IDU) ile anlaşmaları olduğunu ve YÖK denkliği olmamakla birlikte uzaktan eğitim yoluyla yüksek lisans ve doktora programları sunduklarını, toplam 49 bin TL karşılığında iki yılda mezuniyet ve diploma imkanı verdiklerini' açıkladı.

ünvan

Capital Akademi'nin 'Anlaşmamız var' dediği Uluslararası Dublin Üniversitesi'nin internet sitesinde ise 'IDU, öğrencilere kaliteli bir yükseköğrenim sunan, uluslararası bir ortamda çalışmak isteyen öğrenciler için yetkin akademik kadroyla online eğitimde bir cazibe merkezi' olduğu belirtiliyor. Ancak aslında Uluslararası Dublin Üniversitesi adı altında faaliyet gösteren yapı bir şirket.

Kaynak: HABER MERKEZİ