Bir dönem daha aday olan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen, seçim öncesi tartışmalarda AfD ve National Rally'nin de içinde bulunduğu grubu hedef aldı.

Von der Leyen, Avrupa seçimlerinin ardından AB'nin üst düzey pozisyonlarında yapılacak değişiklikler nedeniyle komisyona ikinci beş yıllık bir dönem başkanlık etmek istiyor.

Pazartesi günü Maastricht'te siyasi yelpazenin her yerinden rakipleriyle yapılan bir tartışmada von der Leyen, Fransa'nın Ulusal Mitingi, Alternatif für Deutschland (AfD) ve Avrupa Parlamentosu'ndaki aşırı sağ Kimlik ve Demokrasi grubuna karşı saldırıya geçti.

The Guardian gazetesinin haberine göre, ID grubunun 6-9 Haziran'da yapılacak pan-Avrupa oylamasında önemli kazanımlar elde etmesi bekleniyor ve hatta Ukrayna'ya destek, iklim eylemi ve genişleme gibi temel AB politikalarını tehdit ederek üçüncü en büyük güç haline gelebilir.

Yaptığı konuşmada, Danimarka Halk Partisi'nin aşırı sağ temsilcisi Anders Vistisen'e yüklenen von der Leyen, AfD'deki müttefiklerini Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in destekçisi olmakla itham etti ve seçim programlarının “Putin'in yalanlarını ve propagandasını” yansıttığını ileri sürerek, şunları söyledi:

“Asıl sorundan uzaklaşmamamız çok önemli. Bunlar Putin'in vekilleri, dezenformasyon ve kutuplaşmayla içeriden yok etmeye çalışıyorlar. Ve bu gece burada bir örnek görüyoruz.”

Ancak AB Başkanı Leyen’in, İtalya başbakanı Georgia Meloni'nin İtalya'nın Kardeşleri Partisi, Polonya'nın Hukuk ve Adalet Partisi ve İspanya'nın aşırı sağ Vox Partisi’ni birleştiren katı muhafazakar Avrupalı Muhafazakarlar ve Reformcular grubuyla ittifakları kapatma konusunda çok daha temkinli davrandığı gözlemlendi. Leyen, “Bu büyük ölçüde parlamentonun bileşiminin nasıl olduğuna ve kimin hangi grupta olduğuna bağlı” diye konuştu.

Maastricht tartışmasına temsilci göndermeyen ECR, AB'nin yeşil anlaşmasını bazen “dogmatik, anti-ekonomik ve antisosyal” olarak tarif etti.

Von der Leyen'in merkez sağ Avrupa Halk Partisi'nin, hem merkez solun hem de Yeşillerin zemin kaybetmesinin beklendiği bir seçimde Avrupa Parlamentosu'ndaki en büyük güç olmayı sürdüreceği ve onu Avrupa Sosyalistleri Partisi'nin takip edeceği tahmin ediliyor.

Endonezya'daki Ibu Yanardağı'nda patlamalar şiddetlendi: Uyarı seviyesi en üst düzeye çıkarıldı Endonezya'daki Ibu Yanardağı'nda patlamalar şiddetlendi: Uyarı seviyesi en üst düzeye çıkarıldı

Tartışmaya katılan sekiz aday Avrupa Komisyonu'na liderlik etmekle ilgilendiğini belirtirken, von der Leyen bu görevde ciddi şansı olan tek kişi.

90 dakikalık tartışma sırasında, özellikle Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve İsrail-Gazze savaşı söz konusu olduğunda, her zamanki kamusal kişiliğinden daha ateşli bir taraf sergiledi.

Radikal sol aday Walter Baier'in, her iki tarafın da müzakere etmesi halinde Ukrayna savaşının sona erebileceği yönündeki önerisini eleştirdi. Ukrayna'ya yedi kez gittiğini ve yüzlerce sivilin Rus güçleri tarafından öldürüldüğü Bucha'da ceset torbalarını gördüğünü belirterek, “Bunu duymaktan yoruldum. Eğer bu savaşı bitirmek istiyorsanız Putin'in kavgayı bırakması gerekiyor, o zaman savaş biter” dedi.

Muhabir: MEHMET POYRAZ