S E R A C I L I S

Dönem sonu açılışı Geleneksel Türk El Sanatları Sergisi ile yapılan Üsküdar Gençlik Merkezi etkinlikleri daha sonra konser salonunda devam etti. Keman, Gitar, Bağlama, Ney atölyelerinde 6 ay gibi kısa bir sürede eğitim alan birbirinden yetenekli öğrenciler performanslarını  sırayla sahne alarak sergilediler.

S E R 7

Enstrümanların çaldığı eserlere yine ÜSGEM Türk Müziği Korosu eşlik ederek doyumsuz bir dinleti sundular. Üsküdar Gençlik Merkezi Koordinatörü Veysel Yapan " Alanda gezmiş olduğunuz sergideki eserleri öğrencilerimiz yaklaşık 14 hafta gibi kısa bir sürede yaptı. Hepsini tebrik ediyorum, emeklerine sağlık, hocalarımızı tebrik ediyorum, hepsinin emeklerine sağlık. Tabi biz burada sadece atölye eğitimi ile sınırlı kalmayıp bunun yanısıra 6 farklı kulüp çalışmasıyla, yaklaşık 500 gönüllü genç arkadaşımızla birlikte bu yıl içerisinde Engelsiz Yaşam Merkezi'nde,  huzurevinde, deprem bölgesinde çeşitli çocuk etkinlikleriyle, çeşitli workshoplarla birçok insana faydalı olduk. Bu anlamda bu etkinliklerimize katılan gençlerimize de teşekkür ediyorum. 14 haftayı burada bitirdik, nasipse eylül ekim ayında yeni döneme başlayacağız. Bu süreçte öğrencilerimize sadece atölye eğitimi değil, iyi birer insan olmaları gayretini gösteren hocalarımıza teşekkür ediyorum. Belediye Başkanımız Sayın Sinem Dedetaş hanımefendi de aramızda olacaktı. Fakat yoğun programları nedenyle katılamayıp selamlarını iletti" dedi.

S E R 2

"Sanatın ruhumuza iyi gelen tarafını keşfettik" 

Perre Antik Kenti'ni bu yıl 20 bini aşkın kişi ziyaret etti Perre Antik Kenti'ni bu yıl 20 bini aşkın kişi ziyaret etti

Üsküdar Gençlik Merkezi (ÜSGEM)'de 13-28 yaş arası gençlere atölye eğitimleri, kültür-sanat, sportif faaliyetlerini kapsayan çok yönlü eğitim fırsatı ücretsiz sunulmaktadır. 21 farklı branşta gerçekleştirilen atölyelere toplamda 3000 öğrenci yoğun ilgi göstererek birbirinden değerli eserleri ortaya çıkardı. Geleneksel Türk sanatları; Hat, Tezhip, Ebru, Kalgrafi, çini atölyelerinde alanında uzman öğretmenlerin eşliğinde yeteneklerini ortaya çıkaran kursiyer öğrenciler, "ÜSGEM kursları sayesinde hem sosyalleştik, hem kaliteli verimli zaman geçirdik hem de sanatın ruhumuza iyi gelen tarafını keşfetmiş olduk" diyerek memnuniyetlerini dile getirdiler.  

S E R 1

"İnsanın emeğinin karşılığını veren bir sanat"

Hüsn-ü Hat sanatçısı ve ÜSGEM'in değerli hocalarından Emine Kirkan hanımefendi, "Öğrencilerimize bu sanatı Rika hattıyla öğretmeye başladık. Daha sonra Sülüs ardından da Nesih kaleminin öğrenimiyle devam ettik. Öğrencilerimiz hevesli, çalışkan güzel eserler, güzel tablolar ortaya koydular. Hat sanatı çok köklü bir sanat İslamın doğuşundan itibaren gelişme göstermiş bir sanat. Özellikle Şeyh Hamdullah'tan sonra Osmanlı hat ekolü ortaya çıkıyor ve onunla birlikte de İstanbul'da büyük gelişmeler gösteriyor. Ve onun takipçisi olarak gelen hattatlar bu yazıyı zamanla daha da geliştiriyorlar. Mehmet Şevki Efendi o dönemde önemli hattat olarak ortay çıkıyor. Onun eserleri üzerinden , onun albümü üzerinden Sülüs yazıyı bizlerde burada meşketmekteyiz. Rika yazı da ise Halim Efendi'nin Rika albümünü meşkediyoruz. Emek verdikçe dahada güzelleşen insanın emeğinin karşılığını veren bir sanat. Üsküdar Gençlik Merkezi bu bağlamda gençlerin kabiliyetini öne çıkaran çok güzel bir uygulama" diye belirtti.

K O N S 1 A

"Burada hocalar gençlere güzel bir yol arkadaşı"

İlk olarak sahne alan Bağlama Atölyesi öğrencileri eğitmen hocaları ve bağlama ustası Aşkın Yıldız yönetiminde Magusa Limanı ve Leylim Ley türkülerini seslendirdi. Ardından koronun çeşitli türküler seslendirmesiyle  ile salonda eğlence başlamış oldu.. 2011 yılında hizmet vermeye başlayan Üsküdar Gençlik Merkezi'nin kurucularından da olan Aşkın Yıldız "Merkezin Üsküdar'daki gençlerin biraraya toplandığı hem eğitsel, hem bilinçsel, hem sportif olarak, kültürel ve sanatsal olarak kendilerini geliştirdikleri çok güzel bir mekan. Bu mekanda ilgili alanlarda iyi hocalarla biraraya geliyorlar. O hocalar zaman zaman abilik ablalık yapıyor zaman zaman da hocalık yaparak çok güzel bir yol arkadaşı oluyorlar. Gençlerin içinde bulundukları yaş itibarıyla kaçırılmaması gereken  bir dönemdeler. Üsküdar Belediyesi bu anlamda onlara eşsiz bir fırsat sunmakta.Gençlerin meşgaleleri yoğunlukları, onları uyaranlar çok fazla. Bu durum gençlerin doğrudan hataları değil. Bunların içinde Üsküdar Gençlik Merkezi doğru uyaranları biraraya getiren merkez. Bugünde buranın kapanış programındayız. Gözükenlerden başka buraya yansıtılmayan spor var, minderli sporlar,değişik alanlar var . Bunaların hepsinde güzel bir nüans oluyor, biz de bunun bir parçası olmaktan mutluyuz. Gençlerin enerjisi çok güzel, öğrenme ihtiyaçları çok güzel, güzel bir arkadaşlık ortamı kuruyorlar, biz de bunlara eşlik ediyoruz. Şu anda gördükleriniz bunların yansımasıdır" şeklinde ifade etti.

K O N S R

Murat Göğebakan'a vefa!

Bağlama Atölyesinin ardından Gitar Atölyesi'nin iki seviye  öğrencileri sahnede yerini aldı. Gitar Eğitmeni Yusuf Goncagül gösteri başlamadan önce yaptığı konuşmada "Deprem Bölgesinden yeni geldik. Orada çeşitli gösterilerimiz oldu. Ama bugün bu sahnnede bambaşka bir heyecan içerisindeyim. Gösteri öncesi provada bile bize eşlik etmeniz seyircili prova yapmamız müthişti. Hepinizin bildiği merhum şarkıcı Murat Göğebakan zaman zaman buraya gelir çalışmalarımızı dinler bize destek verirdi. Vefatının ardından her sahne programımızı, her konserimizi onun muhteşem eseri 'Ay Yüzlüm' ile açıyoruz. Burada da ilk olarak onu çalacağız" diyerek büyük vefa örneği sergiledi. Goncagül "Ücretsiz olan bu kurslara ilginin bazen sonlara doğru azalabildiğinden bahsederek, burada hertürlü imkan var sınıflarımız güzel, konfrans salonumuz güzel, kayıt stüdyomuz var. Öğrencileri motive ederek, yılsonu konserimiz var, iyi çaldığınız eserleri kayıt edebilirsiniz diyorum. Ben gitar öğrenirken böyle imkanlar yoktu, zamanla herşey daha güzel hale geliyor" dedi.

O G R E N C

Üsküdar Gençlik Orkestrasından muhteşem final

Programın sonuna keman atölyesinin bünyesinde Şef Gökhan Faruk Ünal yönetiminde eğitim alan birbirinden değerli farklı üniversite ve liselerden gelen öğrencilerin oluşturduğu orkestra damgasını vurdu. Doyumsuz bir görsel şölenin yanısıra doğu-batı sentezi eserlerin icra edildiği final konserine salondan büyük alkış yağdı. Ünlü Türk virtüozu ve bestekârı Tamburi Cemil Bey'in Nikriz Longa eserinin ardından Rus halk ezgisi Korobushka'yı çalan orkestra salonda büyük coşku ve büyük beğeni topladı. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Zeynep Sude Şahin. " Operada izlediğim profesyonel gösterilerden hiçbir farkı yoktu. Operada sahne bana hep ulaşılmaz geliyordu. Burada değerli hocamdan aldığım eğitimle kendimi sahnede bambaşka hissettim. Sanki AKM'de çok ünlü bir orkestrada çalıyormuşum hissine kapıldım. Kendilerine şükranlarımı sunuyorum" dedi. 

H O C A

Şef Gökhan Faruk Ünal:  Önce sevmek lazım

 Profesyonel sanat hayatının yanısıra Üsküdar Gençlik Merkezi'nde bulunmaktan dolayı mmemnuniyetini dile getiren Şef Gökhan Faruk Ünal, " Önce sevmek lazım. Gençlerin iyiliğine, ilerlemesine yönelik bütün imkanlar burada sunuluyor. Burada beni en memnun eden durumlardan birisi her konuda destek görmemiz. Yönetime ihtiyacımız olan herhangi bir isteğimizi sunduğumuz zaman tamam hocam diyip yapmaya çalışıyorlar. Şu ana kadar geri çevirdikleri yapamadıkları birşey olmadı. Piyanonun sınıflar arası taşınmasından tutun da, sahnedeki sandalyelerin değişimine kadar herşeyi yapmaya itina ettiler, bu anlamda kendilerine teşekkürü borç bilirim. Çok çeşitli alanlardan çok öğrencim var. Üsküdar'da ki öğrenci seviyesi kültürel açıdan çok zengin bu çok kıymetli, ülke profilinde olması gereken bir yer. Kendi vizyonumu katıyorum fakat isteğiniz kadar vizyoner olun olumlu katkı ve tepki almadığınız sürece ortaya birşey çıkarmanız mümkün olmuyor. Önümüzün açılması, kalabalık sınıflarda başarıyı getiriyor. Buradaki yaklaşımdan oldukça memnunum. Üsküdar Beledye Başkanımız Sayın Sinem Dedeoğlu provalarımızı dinlemeye geldi. Kendileri sahneye gelerek bizleri tebrik etti, yeni dönemde kendilerinin değerli katkıları bizler için çok önemli" diyerek düşüncelerini ifade etti.

H O C A L A R

HABER MERKEZİ

Editör: Elif Şahin