Tümgeneral Muhammed Faris, Suriye’nin uzaydaki gururu olarak biliniyordu. Uzaya giden ilk Suriyeli ve ikinci Arap olan Faris, 73 yaşında Türkiye’de hayatını kaybetti. Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu Başkanı’nın sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamayla duyurulan bu üzücü haber, Faris’in cesur ve halkın sesine kulak veren duruşuyla kazandığı sevginin bir kez daha altını çizdi.

Muhammed Faris

Bir Kozmonotun Hikayesi

Muhammed Ahmed Faris, 26 Mayıs 1951’de Halep’te dünyaya geldi. 1973’te Hava Harp Okulu’ndan mezun olduktan sonra Suriye Hava Kuvvetleri’nde görev aldı. 1987 yılında gerçekleştirdiği uzay yolculuğuyla Suriyelilerin ilk kozmonotu oldu ve ülkesinde büyük bir kahraman olarak karşılandı.

LinkedIn'e 3 kelime tabanlı oyun eklendi: Günde 1 kez oynama şansı! LinkedIn'e 3 kelime tabanlı oyun eklendi: Günde 1 kez oynama şansı!

Muhammed Farisss

Uzay ve Sonrası

Interkosmos uzay uçuşu programına katılan Faris, Mir Uzay İstasyonu’nda 7 gün 23 saat ve 5 dakika kalarak tarihe geçti. Uzaydan Dünya’ya bakışını “annesine bakar gibi” olarak tanımlayan Faris, ‘Sovyetler Birliği Kahramanı’ unvanı ve Lenin Nişanı ile onurlandırıldı.

Muhammed Fariss

Savaş ve Sığınma

Suriye’deki iç savaşın ardından, 2012 yılında Esad rejimine karşı çıkan Faris, Türkiye’ye sığındı. Uzay görevinden sonra Suriye Hava Kuvvetleri’ndeki görevine dönen Faris, evli ve üç çocuk babasıydı. Ramazan ayı sonlarında kalp krizi geçiren Faris, vefat etmeden önce bir süre hastanede tedavi gördü.

Kaynak: AA