SSPD-1 projesi, geçen yıl 3 Ocak’ta başlatıldı. Bir yıl süren görev boyunca, bir uydudan Dünya’ya güneş enerjisi ışınlanması test edildi. Bu test, uzay güneş enerjisinin ticari ölçekte kullanılabilirliğini göstermek için yapıldı.

ÜÇ ANA DENEY TAMAMLANDI

Proje, ABD’deki Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nden (Caltech) bilim insanları tarafından yönetildi. Proje ekibi, uzay güneş enerjisi için gerekli olan temel teknolojileri test etmek için üç ana deney gerçekleştirdi.

Bu deneyler şunlardı:

Origamiden esinlenen yeni bir güneş paneli yapısı

Farklı hücre tasarımları

Bir mikrodalga vericisi

Bu deneylerin sonucunda, uzayda toplanan güneş enerjisinin mikrodalgalar aracılığıyla Dünya’ya ışınlanması başarıyla gerçekleştirildi.

UZAY GÜNEŞ ENERJİSİNİN GELECEĞİ PARLAK

Caltech, bu projenin uzay güneş enerjisinin geleceğine ışık tuttuğunu, ancak daha fazla araştırma yapılması gerektiğini belirtti. Caltech başkanı ve fizik profesörü Thomas Rosenbaum, şöyle konuştu:

“Uzaydan ticari oranlarda ışınlanan ve dünyayı aydınlatan güneş enerjisi hala gelecekteki bir olasılıktı. Ancak bu kritik görev, bunun ulaşılabilir bir gelecek olabileceğini gösterdi.”

DİĞER ÜLKELER DE UZAY GÜNEŞ ENERJİSİ PROJELERİ YÜRÜTÜYOR

Uzay güneş enerjisi, dünyanın enerji ihtiyacını karşılamak için çevre dostu bir seçenek olarak görülüyor. Bu nedenle, birçok ülke de uzay güneş enerjisi projeleri yürütüyor.

Örneğin, Japon uzay ajansı JAXA, 2025 yılına kadar uzayda ticari ölçekte güneş enerjisi panelleri kurmayı planlıyor. Avrupa Uzay Ajansı (ESA) da Solaris programı aracılığıyla bir geliştirme projesi başlattı.

JAXA, 2015 yılında güneş enerjisini mikrodalgalar aracılığıyla ışınlamayı başaran ilk kurum oldu. JAXA, 55 metre uzaklıktaki bir alıcıya 1,8 kilovat güç aktardı. Bu, bir su ısıtıcısını kaynatmak için gereken elektrik miktarına eşitti.

UZAY GÜNEŞ ENERJİSİ İÇİN HALA ZORLUKLAR VAR

Uzay güneş enerjisinin ticari olarak uygulanabilir olması için, hala aşılmamış birçok zorluk var. Bunlar arasında, malzeme maliyetini düşürmek, panelleri uzay radyasyonuna dayanıklı hale getirmek, iletim verimliliğini artırmak ve güvenlik sorunlarını çözmek sayılabilir.

Uzay güneş enerjisi, insanlığın sürdürülebilir bir enerji kaynağına sahip olmasını sağlayabilir. Ancak bunun için, daha fazla araştırma, geliştirme ve iş birliği gerekiyor.

Kaynak: CÜNEYT ZÜLFİKAR BİTİKÇİOĞLU