SGK Başuzmanı İsa Karakaş emekliye zam formülünü anlattı. Temmuz ayında emekli aylıklarının 6 aylık enflasyon oranında artması bekleniyor. Ayrıca, belirli şartları sağlayan emeklilere sosyal desteklerin sağlanacağı ifade ediliyor.

Faiz Parası 10

Emekli zammı için formüller üzerinde çalışmalar devam ederken, 3 aylık enflasyon oranı da netleşti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mart ayı enflasyon rakamlarını paylaştı.

Faiz Parası 9

Ekonomim'de yer alan habere göre, SSK ve Bağ-Kur emekli zammının yüzde 15,05 olarak kesinleştiği bildirildi.

Faiz Parası 8

Ancak, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak olan 3 verinin nihai rakama etki edeceği belirtiliyor. Ayrıca, Merkez Bankası'nın son Piyasa Katılımcıları Anketi'nde zamda kritik bir ipucu verdiği ifade ediliyor.

Faiz Parası 7

Bu gelişmeler doğrultusunda, emeklinin maaşının 6 aylık enflasyon oranında yüzde 25,46 oranında artması bekleniyor.

Faiz Parası 5

Serbest piyasada 13 Mayıs 2024 döviz açılış fiyatları Serbest piyasada 13 Mayıs 2024 döviz açılış fiyatları

SGK Başuzmanı İsa Karakaş, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, hükümetin kök maaş konusunda bir çıkmaza girdiğini belirtti.

Faiz Parası 3

Karakaş, Ankara'da bulunduklarını ve kulisleri yakından takip ettiklerini ifade ederek, geçen sene yaşanan enflasyon güncellemesinin maaşı 6 bin liranın altında olanlara "sıfır zam" olarak yansıdığını dile getirdi.

Faiz Parası 2

Ayrıca, kök maaş ile ilgili ikinci Temmuz zammının nasıl bir etki yaratacağına dair endişelerini dile getirerek, 10 bin liranın altında maaş alanların yine "sıfır zam" ile karşılaşabileceğini ifade etti.

Para-31

Bu senaryonun zamda korkutan bir durum olduğunu vurguladı.

Para 1-3

İsa Karakaş, "iyelim ki; kök maaşı 7 bin lira 8 bin lira olanlara zaten oransal zam verdiğinde ‘sıfır’ zam vermiş oluyor. Bu nasıl artacak?” ifadeleriyle, kök maaşı 7 bin lira ile 8 bin lira arasında olanlara oransal bir zam yapıldığında, aslında gerçekte bir artış olmayacağına dikkat çekti.

Para 2-4

Karakaş, "10 bin lira altında olanların maaşlarını yüzde 50 zam yapsa bile, 8 bin lira olan 12 bin lira olacak. Bunu yaptığı zaman, sosyal sigorta tekniği açısından sistemin infilak etmesi anlamına gelecek" şeklinde ekledi.

Para 1966037 1
Diğer yandan ekonomi yönetiminin hedefleri tutturmak için sıkı para politikasını uygulamaya devam edeceği de göz önünde bulundurulduğunda yapılacak güncellemelerde hükûmetin cömert davranmayacağı aşikârdır. Dolayısıyla hükûmetin Temmuz ayına kadar belirtilen çıkmazlar üzerinde esaslı formüller üretmesi gerekmektedir” dedi.

Banka Hesap Para

İsa Karakaş, emekliye zam formülü için, “Şu anda konuşulan formüllerden biri 10 bin liranın üzerinde olanlara yüzde 25 oranında zam yapılması, bu durumda maaşlar 12.500 olacak. Normal kök maaşı 10 bin olanın da maaşını 12 bin 500’e çıkartırsanız, bunun ayarlamasında çok büyük sıkıntılar doğar. İyice işin içinden çıkılmaz hale gelir. Burada aslında seyyanen zam formülü şart” diyerek görüş bildirdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ