Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü'nde küresel ısınmanın etkisiyle su seviyesinde kritik bir düşüş yaşandı. Göldeki su seviyesi 4 metreye kadar düşerken, bu durum üzerine Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, özel bir komisyon kurarak çalışmalara başladı.

Hatay semalarında gizemli çizemler görüntülendi-İzle Hatay semalarında gizemli çizemler görüntülendi-İzle

Özel komisyon kuruldu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Yatırımlar Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Kerem Yeğnidemir, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Balıkçılık ve Su Ürünleri Araştırma Komisyonu'na yaptığı sunumda, Van Gölü için özel bir komisyon oluşturulduğunu ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu ile iş birliği içinde çalışmaların sürdüğünü açıkladı.

van golü 3

İklim değişikliği ve kuraklığın etkileri

Yeğnidemir, son 50 yıla ait verilere göre normal şartlarda göl seviyesinin belirli periyotlarla düşüp normale döndüğünü belirtti. Ancak, iklim değişikliği ve kuraklık nedeniyle bu periyodun uzadığını ve şu anda 4 metreye varan bir düşüş yaşandığını söyledi.

Bu duruma karşı alınması gereken önlemler kapsamında yapılan projeleri anlatan Yeğnidemir, mevcut yapıların güçlendirilmesinden dış koruyucu mendireğin seviyesinin yükseltilmesine kadar çeşitli önlemler üzerinde çalıştıklarını belirtti. Poje Strateji ve Bütçe Başkanlığı'na iletilerek önümüzdeki yılın yatırım programına dahil edildi.

Van gölü

Yeğnidemir, "Önümüzdeki yılın yatırım programına da teklif ettiğimiz yapılar var. İnşallah bunlarla ilgili olarak da en kısa zamanda çalışmalarımızı başlatmış olacağız" diye konuştu.

Kaynak: DHA