Van-Bahçesaray yolunun, bölgede son yılların en zorlu kışlarından biri yaşanması sebebiyle, metrelerce kar birikimi ve çığ tehlikesiyle karşı karşıya kalması üzerine 22 Aralık'ta kapatıldığı belirtildi.
 

Valilik'ten Ankara için kuvvetli yağış uyarısı! Valilik'ten Ankara için kuvvetli yağış uyarısı!

Kar 1-10

Güvenlik önlemlerinin en üst seviyede olduğu Van-Bahçesaray yolunda, AFAD bünyesinde oluşturulan "Çığ Tehlikesini Belirleme ve İzleme Komisyonu" üyelerinin belirli aralıklarla bölgeye giderek kontroller yaptığı bildirildi.

Kar 2-12

Yolun açılması için 13 Şubat'ta başlatılan çalışmalar, etkili olan kar yağışı ve devam eden çığ riski sebebiyle durduruldu.

Kar 3-10

Metrelerce karla kaplı olan ve aylardır ulaşıma kapalı olan yolda, Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü ekipleri yeniden çalışmalara başladı.

Kar 4-8

Bölgede kar kalınlığının yer yer 7 metreye ulaştığı ve çığ tehlikesi nedeniyle dikkatli bir şekilde çalışmalarını sürdüren ekipler, yolun kapalı olan 51 kilometrelik bölümünden 21 kilometresini açmayı başardı.

Kar 5-7

Yüksek dağların yamaçlarından geçen yolda, zorlu bir çalışma yürüten ekipler, bölgede birçok çığın düştüğü riskine rağmen adeta kardan bir tünel oluşturarak ilerliyor.

Kar 6-4

Kar kalınlığının iş makinelerinin boyunu aştığı, çığların birçok noktaya düşmesi ve elektrik direklerinin devrilmesi gibi zorlu koşullar altında, yolun 15-20 gün sürecek çalışmanın ardından ulaşıma açılması bekleniyor.

Kar 7-3

Van-Bahçesaray yolunun kapalı olması nedeniyle ilçeye Bitlis`in Hizan ilçesi üzerinden ulaşım sağlanıyor.

Hazirana kadar kar yerde kalıyor

Kara yolunda ulaşımın sağlandığı son yerleşim birimi olan Yukarı Narlıca Mahallesi'nde yaşayan Emin Kaplan, bu yıl geçen yıllara oranla daha yoğun kar yağışı olduğunu belirtti.

Kar 8-2

Bölgenin ilkbaharda dahi kar altında kaldığını ifade eden Kaplan, "Mahallemizin 20 kilometre aşağısında bahar gelmişken burada hala yoğun bir kış var. Bahçesaray yolu bu bölgeden geçiyor. 2020 yılında 2 çığ felaketi yaşandı ve büyük acılar yaşandı. Bu yıl da yoğun kar yağışı nedeniyle yol hala ulaşıma açılmadı. Ancak dün itibarıyla çalışmalara başladılar. Burada kış mevsimi en az 6 ay sürüyor. Haziran'a kadar kar yerde kalıyor. Bazı bölgelerde ise kar hala erimeden yerde kalıyor." şeklinde konuştu.

Kar 9-2

Her yıl mahalleye 2 metrenin üzerinde kar yağdığını belirten Turan Kaya, "Yolun kapalı olması nedeniyle erzaklarımızı depoluyoruz. Bazı bölgelerde yaz havası yaşanırken burada hala kar yağışı devam ediyor. Bahçesaray yolu uzun süredir kapalı. Bahçesaray sakinleri saatlerce süren bir yolculukla Bitlis üzerinden Van'a gitmek zorunda kalıyorlar. Bu durum oldukça sıkıntılı. Sonunda çalışmalar başladı. Bazı bölgelerde kar kalınlığı 5 metrenin üzerinde. Allah ekiplere yardımcı olsun, işleri çok zor. Çığ riski de var. Eğer yağmur yağarsa çığ tehlikesi olabilir. Herkesin dikkatli olması gerekiyor." şeklinde konuştu.

Kar 10-2

Kar 11-1

Kar 11-1Kar 12-1

Kar 13-1

Kar 14-1

Kar 15

Kaynak: AA