2009 yılında eski Yahoo çalışanları Brian Acton ve Jan Koum tarafından kurulan WhatsApp, günümüzde dünyanın en popüler anlık mesajlaşma uygulaması haline geldi.

shiftdelete.net'in haberine göre; Bu başarıda, sahip olduğu yenilikçi özelliklerin ve Meta'nın bünyesinde olmasının büyük katkısı var. Dünya genelinde 2 milyardan fazla aktif kullanıcıya sahip olan WhatsApp, her gün 100 milyondan fazla mesajın gönderildiği bir platform haline geldi.

Bu da kullanıcıların, varsayılan mesajlaşma uygulaması yerine WhatsApp'ı tercih ettiğini gösteriyor. Bu içeriğimizde, her gün en az birkaç kez ziyaret ettiğiniz WhatsApp ile ilgili ilk defa duyacağınız ilginç bilgiler şöyle sıralandı;

Whatsapp 1-3

Bir zamanlar paralıydı!

WhatsApp, 2009'un Kasım ayında piyasaya sürüldüğünde ilk 1 yıl boyunca ücretsiz kullanım sunuyordu. Ancak daha sonra kullanıcıların hizmetten yararlanmaya devam edebilmeleri için tek seferlik 1 dolar ödeme yapmaları gerekiyordu. Günümüzde herkesin ücretsiz olarak kullanabildiği bu uygulamanın o dönemlerde ücretli olması, bazı kullanıcıların tercih etmemesine neden oluyordu.

Whatsapp 2-3

İnsanlar, yeni bir mesajlaşma uygulaması için para ödemeye isteksizdi. Ancak 2014 yılına gelindiğinde, o dönemde adı Facebook olan Meta, WhatsApp'ı 19 milyar dolar karşılığında satın aldı. Bu satın alma sonrasında uygulama tamamen ücretsiz hale getirildi.

Bu vakti kadar reklam gösterimi olmadı!

Dijitalleşmenin ilerlemesiyle birlikte reklamlar, web sitesi ve mobil uygulama geliştiricileri için temel gelir kaynağı haline geldi. Meta'nın sahip olduğu Instagram ve Facebook gibi platformlarda pek çok reklam gösterilirken, WhatsApp'ta bu durum tam tersine işliyor. WhatsApp, hiçbir şekilde reklam göstermiyor.

Whatsapp 3-1

WhatsApp, gelir elde etme stratejisi olarak çeşitli yöntemler kullanıyor. Bunlar arasında öne çıkanlar, şirketlere yönelik olarak sunulan WhatsApp for Business API ve sadece Hindistan ve Brezilya'da mevcut olan WhatsApp Pay servisi bulunuyor.

WhatsApp'ın yasaklı olduğu ülkeler

Dünya çapında hizmet veren WhatsApp, bazı ülkelerde yasaklanmış durumda. Özellikle Çin ve Kuzey Kore gibi otoriter yönetimlere sahip ülkeler, WhatsApp'ı yasaklayanlar arasında yer alıyor. Bu ülkeler, WhatsApp'ın casusluk faaliyetlerine dair endişeleri gerekçe göstererek bu kararı aldı.

Çin ve Kuzey Kore bir yana, İran gibi bazı orta doğu ülkelerinde de bir zamanlar yasak uygulanıyordu.

Whatsapp 8

Google, WhatsApp’ı satın almak istedi

Teknoloji devi Google, 2014 yılında WhatsApp'ı 10 milyar dolar karşılığında satın almak için şirketin kapısını çaldı. Ancak WhatsApp'ın kurucuları, bu teklifin yetersiz olduğunu ve uygulamanın değerini karşılamadığını düşünerek reddetti. Aynı yılın şubat ayında ise Facebook, Google'dan neredeyse iki kat daha yüksek bir teklif vererek WhatsApp'ı 19.4 milyar dolar karşılığında satın aldı. Google'ın istenen teklifi sunmayarak şirketi satın almaması, sonrasında pişman olup olmadığı ise hala merak konusu.

Whatsapp 5

Adı için What’s Up?’dan esinlenildi

Uygulamanın adının neden WhatsApp olduğunu daha önce hiç merak ettiniz mi? Şirket, bu adı seçerken "What’s Up?" ifadesinden esinlendi. "What’s Up?" İngilizce de "Naber?" anlamına gelir ve bu adın seçilmesi, kullanıcıların uygulama aracılığıyla kolayca arkadaşlarıyla iletişim kurabilecekleri mesajını veriyordu.

Kaynak: HABER MERKEZİ