Son dönemlerin popüler uygulamalarından ChatGPT’nin günde yaklaşık 564 MWh enerji tükettiği düşünülüyor. Bu, yaklaşık 47 bin evin günlük elektrik ihtiyacına eşit bir miktar. Bu gibi uygulamaların tüm sistemlere entegre olmaya başlamasıyla, çevrimiçi olmanın enerji yükü de yükseliyor.

Ekran görüntüsü 2023-12-06 185115

Yapay Zekâ Destekli Arama Motorlarının Enerji Maliyeti

Popular Science'de yer alan bir araştırmaya göre, tüm Google aramalarının yapay zekâ desteğiyle yapılmasının 1 yıllık elektrik maliyetinin, İrlanda’nın bir yıllık elektrik kullanımına denk olacağı belirtiliyor. Bu, yaklaşık 25 milyar kWh enerji demek. Bu enerji, 2,5 milyon araba ile ortalama 16 bin km yol yapmaya eşdeğer.

Netflix'in reklamlı abone sayısı bir yılda 8 kat arttı Netflix'in reklamlı abone sayısı bir yılda 8 kat arttı

Ekran görüntüsü 2023-12-06 185151

Yapay Zekânın Enerji Verimliliği İçin Yapılması Gerekenler

Önümüzdeki yıllarda kullanımın giderek artacağı düşünüldüğünde, yakın gelecekte yapay zekânın enerji kullanımına dair verimlilik çalışmalarının bir hayli hızlanması gerektiği gözler önüne seriliyor.

Ekran görüntüsü 2023-12-06 185201

Bu konuda yapılması gerekenler arasında, yapay zekâ algoritmalarının daha az enerji harcayan şekilde optimize edilmesi, yapay zekâ destekli sistemlerin yenilenebilir enerji kaynaklarından beslenmesi, yapay zekâ uygulamalarının gereksiz kullanımının önlenmesi gibi önlemler sayılabilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ