IMF’nin genel müdürü Kristalina Georgieva, İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda yaptığı konuşmada, yapay zekanın genel eşitsizliği kötüleştirebileceği uyarısında bulundu. Georgieva, politikacıların bu endişe verici eğilimi ele almaları ve teknolojinin sosyal gerilimleri daha da arttırmadan önlemeleri gerektiğini söyledi.

Georgieva, yapay zekanın gelişmiş ekonomilerdeki işlerin yaklaşık yüzde 60’ını etkileyebileceğini, bunun yarısında işçilerin yapay zekadan faydalanarak üretkenliklerini artırabileceklerini, diğer yarısında ise yapay zekanın insanların yaptığı önemli görevleri üstlenebileceğini, bu durumun da iş talebini azaltabileceğini, ücretleri düşürebileceğini ve hatta işleri ortadan kaldırabileceğini belirtti.

DÜŞÜK GELİRLİ ÜLKELER DAHA DEZAVANTAJLI

IMF, yapay zekanın düşük gelirli ülkelerdeki işlerin yüzde 26’sını etkileyebileceğini tahmin ediyor. Yapay zeka teknolojisini kullanacak altyapıya sahip olmayan ülkeler, uluslararası düzeyde eşitsizlikle karşılaşabilirler. Georgieva, bu ülkelerin yapay zekaya uyum sağlamak için daha fazla çaba göstermeleri gerektiğini vurguladı.

TOPLUMSAL ETKİLER

Yapay zeka, toplumun farklı kesimlerini de farklı şekillerde etkileyebilir. Genç çalışanlar yapay zekayı benimsemenin ardından maaşlarında artış görebilir, yaşlı çalışanlar ise geride kalabilir. Kadınlar ve azınlıklar da yapay zekanın olumsuz etkilerine maruz kalabilirler. Georgieva, ülkelerin kapsamlı sosyal güvenlik ağları oluşturması gerektiğini, çalışanlara eğitim programları sunmanın hayati öneme sahip olduğunu belirtti. “Bunu yaparak, yapay zeka geçişini daha kapsayıcı hale getirebilir, geçim kaynaklarını koruyabilir ve eşitsizliği sınırlayabiliriz” dedi.

Bilim insanları Samanyolu'nda gizemli bir nesne buldu Bilim insanları Samanyolu'nda gizemli bir nesne buldu

Kaynak: CÜNEYT ZÜLFİKAR BİTİKÇİOĞLU