Ekran kartları, bilgisayarların grafik işlemlerini hızlandırmak için kullanılan donanım parçalarıdır. Son yıllarda, yapay zeka uygulamaları, ekran kartlarının performansını artırmak için önemli bir rol oynamaya başladı. Örneğin, görüntü tanıma, ses tanıma, doğal dil işleme gibi alanlarda, yapay zeka modellerinin eğitimi ve çalıştırılması için ekran kartlarına ihtiyaç duyuluyor.

Bu nedenle, yapay zeka uygulamalarına olan ilgi, ekran kartı sektörünü de olumlu yönde etkiledi. Jon Peddie Research’in raporuna göre, 2023 yılının dördüncü çeyreğinde, ekran kartı sevkiyatları bir önceki çeyreğe göre yüzde 6 artarak 76,2 milyon adete ulaştı. Bu, son 25 yılın en yüksek büyümesi olarak kaydedildi. Yıllık bazda ise, ekran kartı sevkiyatları yüzde 24 artış gösterdi.

Nvidia zirveye tırmandı

Ekran kartı sektörünün lideri olan Nvidia, yapay zeka çiplerine olan talebin de etkisiyle, hisselerinde yıl başından bu yana yüzde 50’den fazla artış yaşadı. Bu hızlı yükseliş sayesinde, Nvidia’nın piyasa değeri 800 milyar doları aştı ve Amazon ve Google’ın çatı şirketi Alphabet’i geride bıraktı. Böylelikle, Nvidia, ABD’nin en değerli üçüncü şirketi konumuna geldi. Alphabet ise, 790 milyar dolarlık piyasa değeriyle dördüncü sıraya geriledi. Ülkede en değerli ilk iki şirket ise, sırasıyla 3 trilyon dolarla Microsoft ve 2,8 trilyon dolarla Apple oldu

Kaynak: HABER MERKEZİ