Ordu'da uygulanan proje kapsamında geleneksel yöntemlerle dikilmiş, yaşlı ve verimden düşmüş fındık bahçeleri sökülerek teraslar oluşturuldu. Gençleştirme ve yenileme çalışması yapılarak verim ve kalite artışının sağlandığı proje sayesinde, fındık tarımında örnek modern bahçeler tesis edildi.

250 Dekarda Yenileme Çalışması

2021'de başlatılan projenin yüzde 100 hibe destekli uygulandığına işaret eden İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, 9 ilçede 34 üreticinin bahçesinde 250 dekarda yenileme çalışması gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Hedef 100 Dekarda Yenileme

Yıl içinde 100 dekarda yenileme yapılmasının planlandığını dile getiren Yılmaz, projeden yararlanmak isteyen üreticilerin 30 Nisan'a kadar ilçe tarım ve orman müdürlüklerine başvurması gerektiğini belirtti.

Hedef Dekarda 400-450 Kilogram Verim

Yılmaz, yapılan çalışmalarla dekarda 400-450 kilogramın altında verim alınmayacağını anlattı.

"Üreticimiz Daha Kârlı Bir Üretim Yapsın İstiyoruz"

Kökleri yaşlanmış, tamamen verimden düşmüş fındık bahçelerinde yenileme yaptıklarını ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:

Amacımız ülke ekonomisine ciddi getirisi olan fındığın verimini ve kalitesini artırmak, üreticilerimizin daha çok kazanmasını sağlamak. Kültürel işlemleri daha rahat yapabilecekleri alanlar oluşturmak istiyoruz. Böylelikle maliyetleri düşürerek üreticimiz daha kârlı bir üretim yapsın istiyoruz.

"127 Bini Aşkın Üreticimiz Var"

Fındığın değerli bir ürün olduğunun altını çizen Yılmaz, şunları söyledi:

127 bini aşkın üreticimiz var. Biz istiyoruz ki çabalayan, uğraşan üreticilerimizin emekleri boşa gitmesin. Bütün çabamız bu yönde.

Üreticilerden Memnuniyet

Fındık üreticisi Ferhat Şenol ise projenin ardından bahçesinde büyük bir değişim olduğunu ve veriminin arttığını dile getirdi. Şenol, "Bu proje öncesinde 10 dönümden 1 ton alıyordum. Fındık verimden düşmüştü. Bu çalışma güzel oldu. Bakımı, fındık toplaması, ürünü güzel. Çok rahat ve örnek bir bahçe oldu. Çok memnunum. Gören diğer üreticilerin de hoşuna gidiyor." dedi.

Kaynak: AA