TCMB faiz artırımıyla piyasaları şaşırttı

Günboyu Gazetesi'nin haberine göre 23 Kasım tarihli Para Politikası Kurulu’nda (PPK), piyasa beklentilerinin iki katına çıkarak 500 baz puanlık bir faiz artışı yapan TCMB, ekonomi dünyasını olumlu bir şekilde etkiledi. Yatırımını döviz tarafında tutan vatandaşlara da önemli bir mesaj veren TCMB, Şahap Kavcıoğlu döneminde uygulanan akıl dışı para politikalarının ardından gerek uluslararası gerekse de yerel yatırımcı nazarında büyük bir itibar kaybı yaşamıştı. Hafize Gaye Erkan’ın yönetime gelmesiyle birlikte piyasalarda yeni bir imaj oluşturan TCMB, her ay düzenli olarak yayımlanan 'Piyasa Beklenti Anketi’ne yönelik güveni de artırdı.

Kasım ayının sonunda dolar kuru 29,02 TL olacak

ingilizlerden-merkez-bankasi-baskani-gaye-erkan-16017614_5175_amp

TCMB’nin yayımladığı raporda, ekonomi piyasalarında söz sahibi olan, 52’si finansal sektör ve 17 ismin reel sektörden oluştuğu toplam 69 katılımcının verdiği yanıtlar ile Kasım ayının ve 2023 yılının sonunda görülmesi beklenen dolar kuru tahminleri de yer aldı. Katılımcılara yöneltilen “Bankalararası döviz piyasası ABD Dolar kuru beklentiniz nedir?” sorusuna verilen yanıtlar ile medyan tahmin ortaya çıkarılırken, alınan yanıtların ardından Kasım ayının son günü itibarıyla Türkiye’de görülmesi beklenen dolar/TL paritesi 29,0259 TL olarak belirlendi. Ayrıca, 31 Aralık 2023 itibariyle dolar kuru için 29,99 lira, 2024 yılının Eylül ayı içinse 39,61 liralık bir tahmin açıklandı.

turkiye-cumhuriyet-merkez-bankasi-as

Aydın’ın ‘beyaz altın’ı yüzünü gösterdi Aydın’ın ‘beyaz altın’ı yüzünü gösterdi

Dolar krizi riski azalıyor

Son olarak 21 Aralık 2021 tarihinde Türkiye’de görülen ani kur ataklarına karşı Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemi hayata geçirilmişti. Ekonomistler uzun bir süredir Türkiye’de benzer bir kur şokunun yaşanma riskine dikkat çekiyorlardı. 28 Mayıs sonrası göreve gelen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Erkan’ın birlikte attığı adımlar bir yandan TCMB’nin son 9 yıldaki en yüksek rezervlere ulaşmasını sağlarken, bir yandan da ekonomiye tehdit olarak görülen KKM uygulamasında tasfiye tüm hızıyla sürüyor. Uygulama bu hafta itibarıyla 2 trilyon 767 milyar 902 milyon liralık bir mevduat havuzuna sahip olurken, bir yandan sistemden çıkışların hızlanması bir yandan da TCMB’nin rezerv biriktirmesi ekonomi yönetiminde yüzlerin gülmesine neden oluyor. Ekonomistler, yapılan kademeli tasfiye planının şu ana kadar sorunsuz ilerlediğine dikkat çekerek, geçtiğimiz aylarda Türkiye için kapıda olan döviz krizinin artık oldukça düşük bir ihtimal haline dönüştüğünü vurguluyorlar.

CDS primi düşüyor

merkez-bankasi-syok-1753245

Ekonomistlerin döviz krizi riskinin azaldığına dair kanıt olarak gösterdikleri bir diğer gösterge ise Türkiye’nin düşüşe geçen CDS primi. CDS primi, bir ülkenin borcunu ödeyememe riskini gösteren bir göstergedir. CDS primi ne kadar yüksekse, o ülkenin borcunu ödeyememe riski de o kadar yüksek demektir. Türkiye’nin CDS primi, 2021 yılının sonunda 600 baz puanın üzerine çıkmıştı. 

Kaynak: HABER MERKEZİ