Seçmenlerin dikkat etmesi gereken noktalar şöyle:

  • Yurtiçindeki seçmenler, nerede oy kullanacağını e-Devlet, YSK'nin internet sitesi, mobil uygulaması ya da kurulun 444 9 975 çağrı merkezinden öğrenebilecek. Seçmenlerin nerede oy kullanacağı adreslere gönderilecek seçmen bilgi kağıtlarında da bulunacak.
  • Yurtdışı seçmen kütüklerine kayıtlı seçmenler ise sandık kurulacak temsilcilikler ve gümrük kapılarının adres ve oy kullanma tarihi bilgilerine YSK'nin internet sitesinden ulaşabilecek.
  • Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan resimli ve resmi nitelikteki kimliğini yanında bulundurması zorunlu olacak.
  • Sandık kurulu başkanına kimliğini ibraz ederek oy zarfı ve pusulası ile 'Evet' ya da 'Tercih' mührünü alarak kapalı oy verme kabinine girecek, burada oy vermek istediği parti/aday için belirlenen alana mührünü basacak. Ardından oy pusulalarını kapalı zarfa koyarak sandığa atacak. Ardından imza atma zorunluluğunu yerine getirecek. 

7 kişilik sandık kurulu

Seçimlerde 5'i siyasi parti temsilcisi olmak üzere 7 kişilik sandık kurulu görevli olacak. Oy verme 17.00'da son bulacak. Sandıklar açılacak ve oyların sayılmasına başlanacak. Sonuçlar, sandık kurulu tarafından tutanak altına alınacak. Bütün bu işlemler siyasi parti temsilcilerinin huzurunda düzenlenecek. Tutanağın birer örneği parti temsilcilerine verilecek ve yurttaşların göreceği şekilde de asılacak.

SEÇSİS'e girilen veriler doğrudan YSK'ye ulaşacak, eş zamanlı olarak da siyasi partilerle paylaşılacak.

Seçim sonuçlarının kesinleşmesinden sonra tüm sandık sonuçları ve ıslak imzalı tutanaklar YSK'nin internet sitesi üzerinden vatandaşların erişimine açılacak.

Editör: Onurcan Şimşek