YSK, birleşik oy pusulasıyla ilgili yapılan kura çekimi hakkında açıklama yaptı. YSK'nın basın mensuplarının hazır bulunduğu ve çekimin her açıdan görüntülendiği belirtildi.

Açıklamada, kura çekiminin şeffaf bir şekilde gerçekleştirildiği ve herhangi bir itiraz olmadan tutanak altına alındığı vurgulandı.

Ancak, kura çekimiyle ilgili yapılan asılsız haber ve paylaşımların da olduğu belirtildi. Ayrıca, önceki seçimlerde birinci sırada farklı partilerin yer aldığına dair bilgi de paylaşıldı.

Kura her açıdan basın tarafından görüntülendi

YSK, 31 Mart Pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri’ne katılacak siyasi partilerin oy pusulasındaki yerlerini belirlemek için 27 Ocak Cumartesi günü parti temsilcilerinin katılımıyla kura çekimi yaptı.

YSK Başkan ve Üyeleri huzurunda, yasa gereği kurulun her toplantısına katılan 6 siyasi parti temsilcisi, seçime katılma yeterliliği bulunan 35 siyasi partinin temsilcisi ile birçok gazeteci ve muhabirin canlı takip ettiği, 20’ye yakın yayın kuruluşunun sabit ve hareketli bir şekilde görüntü aldığı bir ortamda kura çekimi gerçekleştirildi. Kura çekimi sonucunda hiçbir itiraz olmadan tutanak altına alındı.

Asılsız iddialar

YSK, kura çekimi sonrasında sosyal medyada, “bir siyasi partinin her seçim döneminde aynı sırada yer aldığı” ve “birinci sırada çıkan siyasi partinin usulsüz bir şekilde gerçekleştirilen kura çekimiyle belirlendiği” yönünde asılsız haberler ve paylaşımlar yapıldığını belirtti.

YSK, bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını ve kura çekiminin her açıdan gerek basın-yayın mensupları, gerek YSK Üyeleri, gerekse basın mensupları arasında ve YSK üyeleriyle aynı masada yer alan siyasi parti temsilcilerinin şahitliği altında izlenmek suretiyle son derece şeffaf bir şekilde sonuçlandırıldığını vurguladı. YSK, haber ajansları ve televizyon kanallarının 27 Ocak 2024 Cumartesi günü 14.00 – 14.16 saatleri arasındaki yayın akışının izlenmesi halinde bu durumun çok net bir şekilde görüleceğini ifade etti.

2019'da ilk sırada Saadet Partisi vardı

YSK, ayrıca, birleşik oy pusulasında 28 Mart 2004 Pazar günü yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nde birinci sırada Demokratik Halk Partisi’nin, 29 Mart 2009 Pazar günü yapılan seçimlerde birinci sırada Sosyaldemokrat Halk Partisi’nin, 30 Mart 2014 Pazar günü yapılan seçimlerde Hür Dava Partisi’nin, 31 Mart 2019’da yapılan seçimlerde ise birinci sırada Saadet Partisi’nin yer aldığını hatırlattı. 

YSK, birleşik oy pusulası nedir sorusuna ise şu cevabı verdi: "Birleşik oy pusulası, seçime katılan bütün partilerin adaylarını ayrı ayrı gösteren oy pusulasıdır."

Kaynak: AA