Sahip olduğunu yönetemezseniz faydalanmasın ve elinden gider. Milli piyango ve miras yollu ile ellerini para geçmesi ve çabuk kayıp etmesi parayı ve kendini yönetmemekden kaynaklanıyor.
Fakirlikten kurtulmak için ilk yapmanız gereken 1. Kendini yönetmek 2. Para kazanmak ve yönetmek Olarak karşımıza çıkar. Kendini yönetmeyen para kazanır ama elinde tutamaz,  bir ömür boyu bir arpa boyu yol alamayan kişiler de işte finansal yönetim yapacak karar iradesi sahibi olmamasıdır.
Etrafımızda yılarca çalışan hiçbir varlık sahibi olamayan, yıllarca esnaflık yapan ama bir arpa boyu yol alamayanlar etrafımızda çok vardır. Yüksek maaşlı bir düşük maaşlı biri kadar mal varlığı sahibi olamıyor. . Ne demek istediğimi anladınız.
Gelelim şimdi zengin olmak istiyorum ne yapmam diyen biri için kendini yönetmekten başlayalım.
1. İrade sahibi olun Her insanın bir hedefi vardır ama çok az insan hedefine ulaşmak için keskin kararlar almalı, hedefine ulaşmak için çok çalışmalı onun için çalışan insanlar olmalı. Zenginlik inşaasi için emek, deneyim, bilgi ister ne çok da kendine güvenen hedefine ulaşmak için kısa vadeli zevkleri terk etmeli. Konfor ve mutluluk bizi rahavete düşürür. Konfor ve güvenli alandan çıkmayi göze alın.
2. Gerçekçi olmak, olumlu düşünmek bizi olumsuz düşünmek kadar tehlikelidir. Olumlu düşünmek oluşacak riskleri görmeyi engeler, vereset ve basireti kapatır. Olumsuz düşünceler işe korkuları besler, korkan insan kendini daha çok korkutur ve korumak için kendi kabuğune çekilir. Bu durumda insan kendi yeteneklerini görmez yada küçümser. Korkular ayağınıza bağlı prangalar gibi ileri gitmenizi durdurur yada yavaşlattır. Gelecek endişesi de ellerinizi bağlar sizi iş yapmaktan alık koyar. . Gerçekçi olun destekleyici düşünce sahibi olun. Duygularla değil mantıksal planlar yapın.
3. Zihniyet değişimi Fakirlik geçici durum, yoksulluk zihinsel tutumdur. Fırsatlar iş te değil kişinin yeteneklerine bağlı. Hayat boyu yoksul olan insanlar zihniyet olarak kendini yoksun görürler meslek edinmedikleri için yoksulluğu getirir. Çoğu insan zengin olmak ister fakat kendisini zenginliğe layık görmez. Kendisi zengin olmadığı için fakirliği över zenginliği yerer. Fakir olanlar kendilerinin fakir olmasına neden olan 101 tane bahane bulur.
4. Okuyun Kendini geliştirmek için ekonomi, işletme, yatırım, kişisel gelişim konularında kitaplar, makale, TV programları izleyin. Kişisel gelişim olarak kilinik psikoloji kitapları okuyun, insanları ikna etmek, saygınlık, ritüel, itibar, gibi konulara kafayı takmayın. Para kazanın, zengin olun o zaman itibarlı, saygın, sözü dinlenen olursunuz yoksa rezil olursunuz.
5. Düşünceler ve alışkanlıklar Hayat size dost yada düşman olması sizin düşüncenize bağlı olarak değişir. Eğer siz hayata size yardımcı ve fırsat sunacağını düşünürseniz öyle olur. Zorluk ve düşman olaraktan düşünürseniz öyle de olması gayet normal. Faydası olmayan düşünceleri yok edin. Para kişinin gerçek karakterini ortaya koyar. Para ile çok iyi işler yapılır. Kötü alışkanlıklardan kurtularak faydalı düşünce ve alışkanlıklar edinin. Kötü alışkanlıklar ve düşünceler mikrop gibi iyi olanları öldürür ve bulaşıcıdır. İyi alışkanlıklar ve düşünceler korunmak kolanmak, geliştirmek gerekir.
6. Akıl takımı kurun Sizin başarınız en yakın 5 arkadaşın ortalaması kadar olur. Size yol gösterecek bir Finansal bilgisi olan, bir tane işletme Bir tane muhasebe ve avukat arkadaşıniz olsun. Size iş yâda gelişim anlamında destek olanlar olsun etrafınizda. Yapılan araştırmalara göre iki farklı düşünün insan arkadas olursa altı hafta sonra aynı düşünce ve davranışlar göstermeye başlar. Fakat bu genelde kötü yönde olur.
7. İlkeler sahibi olun Diğerlerine göre değil değerlerinize göre yaşayın. İş ve özel hayata kurallarınız olsun bundan taviz vermeyin. Ancak zayıf karakterli insanlar başkalarının değerlerine göre kendini ve yaptığı işi değerlenirir öyleleri asla hedefini ulaşamaz.
2. Para Kazanmak ve Yönetmek.
1. Meslek / iş sahibi olun. Para kazanmanın ilk şartı tabi ki meslek edinmek. Çalışmak veya çalıştırmaktan geçer. Sen işin teknik yönünde çalışma yaparsan geçinirsin. İşletme yönünde çalışırsan zengin olursun. İşin üzerinde çalışırak işi. İşletmeyi, yatırım yapmayı ve yeni girişimler peşinde işin üstünde çalışırken işi işletmeyi çalıştıran elemanın varsa o zaman milyoner olursun. Ne yazık ki sanayi devrinde meslek, tarım devrinde çiftçi olmak çok para kazandırırsınız. Oysa şimdi birde üzerine iş sistemi kurmak lazım. Çünkü bir işi ne kadar çok yapan olursa ona verilen ücret o oranda azalır.
2. Birikim yapmak: işletmeci, çiftçi düşük gelir yada orta veya yüksek gelir sahibi olun eğer birikim yapma alışkanlıklarınız yoksa o zaman ay sonuna kadar elde para kalmaz. Gelirin borçlu olanlar % 20 borçödeme % 10 da birikim yapsınlar borcu olmayanlar % 20 yi yatırımda kullansın %10 yine birikim yapsın. Geliri buna imkân vermiyorsa o zaman giderini azalt geliri arttırma yöntemlerine bakmalı.
3. İş kurmak   Para kazandık. Birikim yaptık daha da çok kazanmak için serbest çalışma yapanlar iş kurarak gelir kaynaklarını artırsın yâda buradan kazandığı para ile de ticaret yapsın genelde insanlar kazandığı parayı harcar oysa birikim yapmaz  burada amaçdaha fazla kazançsağlamak aktif yatırımlar, pasif gelir kaynakları yaratmaktir.
Daha çok gelir kaynağı daha çok kazançdemek ve hızla zenginleşme anlamına gelir. Para kazanmanın en güzel ve hızlı yolu ürün ve hizmet üretmek senin için çalışan ekip kurmak ve her zaman satış yapmak yada ticaret yapmaktan geçer. Altın, döviz, gayrimenkul para kazanmak için değil parayı korumak için yapılır. Altın, döviz ve gayrimenkul ticari ile para kazanılır.
İş kurmakta dört ana gelir kaynağı olur. a) faaliyet sonucu oluşan gelir. b) Yatırımlardan oluşan gelir c) finansal yönetimden oluşan gelir d) işletme dışı gelir kaynaklarından oluşan gelir olarak karşımıza çıkar. Bir işletme ortalama 18 ayda kendini amorti ederken ticaret de 8 ile 12 devir de kendini amorti eder.
4. Parayı yönetmek Parayı yöneten hayatı yönetir. Öncelikle bir ile bir aile ve bireysel gelir gider finansal tablo olsun. Kendi işiniz dahi olsa bir aylık belirlemek en doğrusudur. Aldığınız araçtoplam mal varlığınızın altı da birinden fazla olmasın. Borçmiktarı gelirin 3 de 1 den fazla olmasın. Borçla yapılan iş yâda yatırım geri ödeme konuşunda o para ile yapılan yatırımdan gelen gelirden ödenen akılı borçolsun. Kimseye toplam nakit paranızın % 10 undan fazla borçvermeyiniz. Pazarlık yapmayi öğrenin paranızin değerini artıran en kolay iş pazarlık yapmaktır.
Yatırımcı aklı, finansal zeka ve işletme bilgisine yatırım yapın yada size akıl veren olsun.
Dedikodu, siyasi, spor, magazin haberlerini boş verin. Size bir çok laf şöyleyen eleştirenler, karalayanlar olacak onlara aldırmadan devam edin.
Zenginlik zihniyetine sahip olmak ve işletmecilik bir meslek değil yaşam biçimidir.