AB'nin Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile AB Komisyonu'nun kriz yönetimi ve insani yardımlardan sorumlu üyesi Janez Lenarcic'in ortak açıklamasında, bölgedeki son olaylara dikkat çekilerek, Orta Doğu'daki tansiyonun düşürülmesi gerekliliği vurgulandı.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 2728 sayılı kararına atıfta bulunularak yapılan açıklamada, Gazze'de acil bir ateşkes çağrısı yapıldı. Açıklamada, "Bu insani krizin daha da derinleşmesini ve sivil halk için felaketle sonuçlanabilecek, öngörülebilir ve önlenebilir sonuçları engellemek için Gazze'ye insani yardım akışının hızlı ve engelsiz bir şekilde genişletilmesini talep ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

Filistinlilerin ölüm fermanı

Açıklamada, Gazze'de açlığın her geçen gün arttığı ve insani krizin felaket düzeyine ulaştığına vurgu yapılarak, "Şunu net bir şekilde ifade etmek isteriz ki, gerekli yardımın ulaştırılmaması, yardıma muhtaç Filistinlilerin hayatını riske atmak anlamına gelmektedir" denildi.

Açıklamada, 1,1 milyon Filistinlinin kıtlık tehdidi altında olduğuna ve Gazze'nin kuzeyinde 210 bin Filistinlinin açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dair raporlara işaret edilerek, 7 Ekim 2023'ten bu yana bölgeye yeterli yardımın ulaştırılamamasının bu duruma neden olduğu belirtildi.

Açıklamada, Gazze'ye yönlendirilmek üzere yeterli miktarda insani yardımın hazır olduğuna dikkat çekilirken, ancak bu yardımların sınırlarda bekletildiği vurgulandı. Söz konusu yardımların ihtiyaç sahiplerine hızla ulaştırılması için gerekli izinlerin verilmesinin önemine vurgu yapıldı.

Açıklamada, İsrail'in Gazze'ye kara yoluyla engelsiz ve güvenli insani yardım girişini sağlama yükümlülüğünün hatırlatıldığı belirtildi. "Tüm tarafları, uluslararası hukuk çerçevesindeki yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırıyoruz, özellikle de işgalci güç olarak İsrail'in Gazze'deki Filistinlilerin temel ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlama sorumluluğunu vurguluyoruz" ifadesine yer verildi.

İntikama derhal son verilmeli!

Açıklamada, İsrail ordusunun 1 Nisan'da Gazze'deki Deyr el-Belah bölgesine düzenlediği saldırıda Dünya Merkez Mutfağının (World Central Kitchen-WCK) 6'sı yabancı biri de Filistinli olmak üzere 7 çalışanın hayatını kaybettiği hatırlatıldı. Bu saldırının "insani yardım çalışanlarına yönelik diğer pek çok dehşet verici saldırıdan sadece bir tanesi olduğu" belirtilerek, yaşanan acının boyutlarına vurgu yapıldı.

Dünya bunu da gördü: Başbakan, Cumhurbaşkanını hain ilan etti Dünya bunu da gördü: Başbakan, Cumhurbaşkanını hain ilan etti

İşgal altındaki Batı Şeria'da yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin şiddetine son vermek için İsrail'e harekete geçme çağrısı yapılan açıklamada, yerleşimcilerin şiddeti kınandı ve tüm faillerin sorumlu tutulması talep edildi.

Açıklamada, "Durumu sakinleştirmek, kan dökme ve intikam döngüsünü sona erdirmek için derhal adımlar atılması gerekmektedir" denildi.

Borrell, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Filistinlilerin insani yardım alma hakkını vurgulayarak, "Orta Doğu'daki son gerginliklerin Gazze'yi unutulmaması gerektiği" mesajını paylaştı.

Kaynak: AA