Rus istihbaratı: Moskova'da bombalı saldırıya karışan şüpheli Türkiye'den iade edildi Rus istihbaratı: Moskova'da bombalı saldırıya karışan şüpheli Türkiye'den iade edildi

20. yüzyılda ABD dış politikasının en önemli ve tartışmalı isimlerinden biri haline gelen, Richard Nixon yönetimindeki eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger 100 yaşında hayatını kaybetti.

İttifakgazetesi.com'un İngiliz The Guardian gazetesinin konuyla ilgili haberinden öğrendiğine göre, sahibi olduğu danışmanlık firması Kissinger Associates, 29 Kasım Çarşamba akşamı yaptığı açıklamada, Henry Kissinger’in ölümünü duyurdu.

Cumhuriyetçi partinin devlerinden biri olan Kissinger, büyük ölçüde 1982'de New York City merkezli jeopolitik danışmanlık firmasını kurması ve uluslararası ilişkiler üzerine birçok kitabın yazarlığı sayesinde hayatının sonuna kadar nüfuzunu korudu.

Kissinger, Başkan Nixon 1968'de Beyaz Saray'ı kazandığında ,ulusal güvenlik danışmanı olmadan önce Harvard'lı bir akademisyendi. Başkanla yakın işbirliği içinde çalışarak, 1969 ve 1970'te Kamboçya'nın gizli bombalanması da dahil olmak üzere Vietnam savaşıyla ilgili önemli kararlarda etkili oldu. Nixon'un "deli adam teorisi" olarak adlandırdığı şey, Kuzey Vietnam'ı ABD başkanının savaşı sona erdirmek için kesinlikle her şeyi yapacağına inandırmaya yönelik bir girişim.

Kissinger, dışişleri bakanı olarak Vietnam'da barışı sağladı. Ancak, 1972 Noel'inde görüşmeler devam ederken ağır bir bombalama yaptırdığı biliniyor.

Nixon'un Watergate skandalındaki düşüşünden sağ çıktı ve Gerald Ford'a hizmet ederek Jimmy Carter'ın 1976'daki seçim zaferinden sonra hükümetten ayrıldı.

Siyasi ve entelektüel sağda ve solda Kissinger'ın mirası farklılık gösteriyor.

Sağda, parlak bir devlet adamı, usta bir diplomat, ailesinin 1938'de Almanya'yı terk ederek kaçtığı ülke olan Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) yararına konuşlanmış güç politikalarının bir temsilcisi olarak görülüyor.

Solda, CIA'nın Salvatore Allende'yi devirmeye kışkırttığı Şili'ye ilişkin sicili üzerine düşmanlık alevleniyor.

Kissinger ve Nixon'ın yüz binlerce kişinin katledilmesine göz yumduğu biliniyor. Pakistan’da, Orta Doğu'da, Kıbrıs'ta ile Doğu Timor ve daha birçok bölgede.

Kissinger, 2000'li yılların başında George W Bush yönetiminin Irak'ı işgalinde destek verdi. Savaşın bir diğer destekçisi gazeteci Christopher Hitchens ise Kissinger'ın savaş suçlarından yargılanması gerektiğini yazdı.

Aslında, Vietnam savaşını sona erdiren Paris anlaşmasını müzakere ettikleri için Kissinger ve Le Duc Tho'ya ortak bir Nobel ödülü verildi. Ancak, Kuzey Vietnamlı müzakereci bu onuru kabul etmeyi reddetti. Bu övgü, şarkıcı-hicivci Tom Lehrer'in şu yanıtı vermesine neden oldu: "Henry Kissinger'a Nobel barış ödülü verildiğinde siyasi hiciv geçerliliğini yitirdi."

Kissinger, Michael Wolff'un 2019'da yayınlanan Trump'ı ifşa ettiği Siege'de yer aldı. Wolff'a göre Kissinger, Jared Kushner'a düzenli olarak tavsiyelerde bulundu. Kitapta, bir noktada Donald Trump'ın damadı ve üst düzey Beyaz Saray danışmanının, 90'lı yaşlarındaki Kissinger'ın dışişleri bakanı olarak geri dönmesini bile önerdiği belirtiliyor.

NEW YORK’TA TEKBİR GETİRİLDİ

New York’ta binlerce kişi ünlü 5. Cadde’de İsrail'i protesto ederken aynı esnada 50-60 metre ileride yaklaşan Noel ve yılbaşı coşkusunu kutlayanlar vardı. VOA Türkçe’nin haberine göre İsrail karşıtı gösteriye katılanlar, eski ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger'in ölümünün duyulduğu anı alkışlarla karşıladı, bazıları ise tekbir getirdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ