Afrika'dan çöl tozu geliyor: 2 gün etkili olacak

Cumadan itibaren ise çöl tozunun etkisinin azalacağını ifade eden Tek, hafta sonuyla birlikte ülkeden tamamen uzaklaşacağını söyledi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, çöl tozlarının her yıl rüzgarlarla birlikte bahar aylarında Anadolu'ya taşındığını belirtti.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, çöl tozunun içerdiği demirin, yağışlarla birlikte yeryüzüne inerek bitki, toprak ve su kaynakları için önemli işlevler üstlendiğini ifade etti.

Türkiye'de etkili olacak

Tek, Türkiye'nin çoğunlukla Afrika ve Orta Doğu kaynaklı çöl tozlarından etkilendiğini vurgulayarak, "Ülkemizde özellikle bu dönemde çöl tozunun daha yoğun olarak gözlemlendiğini görüyoruz" şeklinde konuştu.

Tek, Türkiye'nin Afrika'dan gelen çöl tozunun etkisi altına girdiğini belirterek, "Bugünden itibaren yurdumuza gelen çöl tozunun etkisi hafta sonuna kadar devam edecek. Bugün itibarıyla Türkiye'nin batısından etkili olmaya başlayacak çöl tozu, perşembe günü tüm Türkiye'de etkisini gösterecek. Cumadan itibaren etkisini kaybedecek olan çöl tozu hafta sonuyla birlikte ülkemizi terk edecek" açıklamasında bulundu.

Tek, yarın özellikle Akdeniz, İç Anadolu ve Marmara'da çöl tozunun etkili olacağını kaydederek, şöyle devam etti:

Ege Denizi'nde 4,2 şiddetinde deprem Ege Denizi'nde 4,2 şiddetinde deprem

"Trakya Bölgesi ve Ege'nin kuzey kesimlerinin yarın alacağı yağışla birlikte çöl tozunun etkisinin biraz azalması bekleniyor. Ayrıca cumartesi günü Orta Akdeniz'den bir yağış sisteminin gelmesi öngörülüyor. Marmara, Ege, İç Anadolu, Akdeniz'in batısı, batı ve orta Karadeniz'de yağışlı bir hava etkili olacak. Bu yağışlar, çöl tozunun neden olduğu çamurlu yağmurlara yol açabilir. Ayrıca çöl tozunun etkili olduğu bu günlerde gökyüzü daha kızıl renkte görülebilir."

Rahatsızlığı olanlar dikkat etmeli

Adil Tek, çöl tozunun neden olduğu hava kalitesinin düşeceğini ifade etti. Özellikle yoğun ve uzun süreli toza maruz kalmanın insanlar üzerinde olumsuz etkiler yarattığını belirtti. Vatandaşların sürekli olarak toza maruz kalmadığını, bu nedenle toza karşı daha hassas olduklarını vurguladı. Özellikle yaşlılar, çocuklar ve sağlık sorunları olan bireylerin tozdan daha fazla etkilendiğini ifade etti. Uzun süre toza maruz kalmak sağlık açısından risk oluşturabileceğinden, astım ve üst solunum yolu rahatsızlıkları olanların bu dönemde dikkatli olmaları gerektiğini belirtti. Sağlığın korunması için bu dönemde özellikle dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: AA