Türkiye’de yeni asgari ücretin belirlenmesi için geri sayım başladı. Milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücrette tahminler ve beklentiler ortaya atılırken, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret pazarlığında masaya koyacakları ilk rakamı açıkladı.

Asgari Ücret Pazarlığı 14 Bin 25 Liradan Başlayacak

NTV’ye konuşan Atalay, asgari ücret pazarlığını dört kişilik bir ailenin açlık sınırı olan 14 bin 25 liradan başlatacaklarını söyledi. Bu rakam, mevcut asgari ücret olan 11 bin 402 liranın yaklaşık yüzde 23 üzerinde. Atalay, asgari ücretin yılda bir kez belirlenmesi kararını da eleştirerek, “Bu karar, asgari ücretli çalışanların lehine değil” dedi.

Merkez Bankası "Sektörel Enflasyon Beklentileri"ni yayınladı Merkez Bankası "Sektörel Enflasyon Beklentileri"ni yayınladı

Ekran görüntüsü 2023-12-03 160034

Asgari Ücret Yılda Bir Kez Belirlenecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün yaptığı açıklamada asgari ücretin bundan sonra yılda bir kez belirleneceğini söyledi. Bu karar, son yıllarda rekor kıran enflasyon karşısında asgari ücretin yıl ortasında da artırılmasını sağlayan uygulamaya son verdi. Önümüzdeki dönemde, yıl ortasında asgari ücret enflasyon karşısında erise de zam yapılmayacağının sinyali verildi.

Açlık Sınırı Ne Kadar?

Türk-İş’in açıkladığı rakamlara göre, Kasım ayında; dört kişilik ailenin aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 14.025 TL, gıda ile birlikte diğer tüm temel harcamaları için haneye girmesi gereken toplam gelir tutarı (yoksulluk sınırı) ise 45.686 TL oldu. Açlık sınırının 14 bin 25 TL olduğu Türkiye’de, net asgari ücret ise 11 bin 402 TL. Bu durum, asgari ücretli çalışanların yaşam koşullarının ne kadar zor olduğunu gösteriyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ