Bir dönemler orta doğunun paris’i olan Bağdat, savaş sonrası tanımaz hale gelince yürekleri parçaladı.

O Bağdat sokaklarında dolaşırken veyahut Abdülkadir Geylani Hazretlerinin makamına (Tika’mız onarımını yaptı Türbenin) doğru ilerlerken her yerde savaşın etkisi ve silahların gölgesi vardı.

Bağdat’ın bugünkü halini görüp de üzülmeyecek kimse yok. Ana gibi yâr, Bağdat gibi diyar olmaz sözünün anlamını Bağdat’ta gezerken, şehri ramazanda iftar yaparken, güzel büyükelçilik binamızda Büyükelçimizi ziyaret ederken daha iyi anlıyordum…

Bugün tarihi yıkıntılar üzerine tarih canlandırılacak.

Türkiye ve Irak, tıpkı Birinci Dünya Savaşı sonrası oluşturdukları ittifak gibi yeni ortaklık kuruyor.

Türkiye-Irak arasında Bağdat’ta yapılan güvenlik toplantılarında iki ülke terör örgütleriyle ortak mücadele konusunda anlaştı.

Irak, PKK'yı terör örgütü olarak tanımladığını duyurdu.

Türkiye'nin ekonomik ticaretinde en çok mal sattığı ülke Irak haline geldi. Irak, Türkiye'den işlenmiş gıda, meyve-sebze, tekstil, demir, çelik, çimento alımında lider ülke haline geldi. 

İki ülken güvenlik dışında ortak ekonomik strateji oluşturdu.

Türkiye, Irak'ı orta koridora bağlayacak. 

Türkiye'den kara ve tren yolu Basra Körfezine ulaşacak. Türkiye'nin Basra Körfezinde liman işletmeleri kurması da bekleniyor.

Türkiyemizin Basra Bağdat Kerkük adımlarını destekliyorum.

Irak halkı her ne kadar üçe ayrıştırılmış görünse de geçmiş Osmanlı Şemsiyesi altındaki huzuru unutmadılar. Kerkük Telafer ve Basra da hafızalara kazılı hem geçmiş hem de gelecek…

Ana ayrışma noktası terör bölgeleridir.

Terörle mücadele, ticaret, tarım, enerji, su, sağlık ve ulaştırma alanlarında münhasıran çalışacak Ortak Daimi Komitelerin oluşması kararlaştırıldı iki ülke arasında.

Irakla temas mekanizmaları çerçevesinde görüşmelerin düzenli ve kesintisiz bir çerçevede sürdürülmesi üzerinde mutabık kalındı.

Irak milletine de dokunan yumyşak şefkat sevgi ellerimiz yetimlerin başını okşuyor Irak ellerinde… 

Bu işbirliğinin getireceği ses,

Beklenenden yüksek olacak.

Uzaklardan da duyulacak…