Batman ın neyi meşhur, yöresel yemekleri, en ünlü yiyecekleri ve mutfak kültürü burada. Ayrıca Batman ın tatlıları, çorbası nelerdir, nesi meşhur haydi bakalım. 

Batman, 610 bine yakın nüfusuyla Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nin en büyük şehirlerinden birisidir. Kentin meşhur yemekleri nelerdir sorusuna öncelikle şu cevabı verelim et! Sadece Batman`da değil Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgemizdeki şehirlerin neredeyse hepsinin en meşhur ürünü et ve et ürünleridir. Neredeyse tüm yemekler et ağırlıklı, bol yağlı ve çoğunlukla bol baharatlı olur. 

Şimdi gelin Batman`ın nesi meşhur ayrıntılı olarak inceleyelim;  

Batman`ın En Meşhur Yemekleri ve Tatlıları: 

Mumbar Dolması, Çiğ Köfte, Perde Pilavı, Tandır Ekmeği, Şam Böreği, Kaburga Dolması, Kışlık Dolma Batman`ın diğer meşhur yiyecekleri. 

Mumbar dolması   Batman ve çevre illerde sürekli olarak yapılmaktadır ancak Batman`da çok meşhur bir lezzettir. Yılın 4 mevsiminde de Batmanlılar tarafından yenilmektedir. Bağırsağın içinin temizlenip bulgurla doldurulmasıyla yapılmaktadır. Özel günler, ramazan ve bayramların vazgeçilmez yemeğidir. 

Çiğ köfte   şehrin her yanında bulabilir ve yiyebilirsiniz. Ü lkemizde her şehirde yapılan çiğ köftenin tadı Batman`da bir başkadır. Acısız, acılı özelliğinin yanında bol baharatlı haliyle de yılın her gününde tüketilmektedir. 

Perde pilavı ramazan ayı, bayram ve özel günlerde misafirlere ikram edilen en önemli yemek nedir derseniz, bunun cevabı Batman`da perde pilavıdır deriz. Hem görünüş hem tat olarak gerçekten tadına doyum olmayan bir lezzettir. Batman`a gittiğinizde bu pilavı tatmanızı kesinlikle öneriyoruz. 

Tandır ekmeği   aslında yapılmasında bir zorluk yoktur. Sade hamuru oluşturduktan sonra tandırda pişirilir. Ancak lezzet tandırdadır. Batman`da normal ekmekten ziyade insanlar kendi ekmeklerini genellikle tandırda kendileri yapmaktadır. Kahvaltı anında sıcak sıcak yapılıp tüketilen tandır ekmeğinin verdiği o hissi kesinlikle Batman`da yakalamalısınız! 

Şam böreği   Batman`da her ne kadar genellikle et ve et ürünleri meşhur olsa da sevilen hamur işleri de bulunmaktadır. Ancak yine bu hamur işinde de içerisine kıyma konulduğu için bir et yemeği değildir diyemeyiz. Şehrin her evinde bilinen ve yapılan, 5 çayında misafirlere ikram edilen lezzetlerden birisidir. 

Batman`ın Yöresel Yemekleri
Güneydoğuya has lezzetli yemeklerden örnekler görebileceğiniz Batman mutfağı, birbirinden leziz yemeklere ev sahipliği yapmaktadır. Batman`ın yöresel yemeklerini sizler için listeledik! Gelin hep beraber bu listeye göz atalım.. 

Hem Besleyici Hem Doyurucu: Sütlü Çorba
Anadolu`nun vazgeçilmez çorbalarından biri olan sütlü çorba, Batman`da da en sık tüketilen yöresel çorbalardan biri. Bulgurla, kesme hamurla hatta pirinçle bile hazırlanan bu çorbanın tadına doyum olmuyor.. Sizde kolayca hazırlamak isterseniz tarifi için  tıklayınız. 

Birde Batman`dan Deneyin: Yayla Çorbası
Süt ve süt ürünleriyle hazırlanan çorbaları Batman`da çok sık görebilirsiniz! Bunlardan biri olan, her yörede bir çok farklı şekilde hazırlanan yayla çorbasını birde Batman`dan deneyin. Anadolu`nun sevilen çorbalarından yayla çorbasının Batman usulü tarifi için  tıklayınız. 

Batman Usulü Türlü: Tırşık
Anadolu`nun vazgeçilmez yemeklerinden türlü Batman`da Tırşık olarak karşımıza çıkıyor.. Kuşbaşı doğranan lokum kıvamındaki et ile bir çok sebzenin birleşimiyle hazırlanan tırşık tarifi için  tıklayınız.
SaçEkmeği
İster sade ister içli olarak hazırlanıp saçta pişirilen, piştikten sonra sıcak ekmeğe bol tereyağ sürülerek servis edilen saçekmeğine bayılacaksınız! Sadece yemeklerin yanında değil tek başına bile tüketebileceğiniz lezizlikte olan bu ekmeğin tarifi için  tıklayınız. 

Her türlüsünü severiz: Kuru Dolma
Doğuda sıklıkla yapılan kuru dolma kurutulan biber ve patlıcanın, Batman usulü hazırlanan içharçile doldurulup pişiriliyor. Sizinde yolunuz Batman`a düşerse mutlaka denemeden dönmeyin deriz!
Misafir Sofralarının vazgeçilmezi: Perde Pilavı 

En başta Batman`da neredeyse çoğu Anadolu yemeklerinin örneklerini bulabileceğinizi söylemiştik. Bunlardan bir diğeri de Perde pilavı.. Hazırlanan bol malzemeli içpilav, hamur ile kapatılarak pişiriliyor. Misafir sofralarının vazgeçilmezi perde pilavını yolunuz Batman`a düşerse mutlaka deneyin deriz. 

BATMAN dünya ya tanıtmalıyız. En zengin mutfak kültürel coğrafi işaretli ürünlerimiz 148 yemek.
Başvurusu devam eden yemekleri isimleri sizinle paylaşmak istiyorum 
BATMAN İLİ COĞRAFİ İŞARET BAŞVURUSU YAPILABİLECEK YEMEKLERİN LİSTESİ VE    YEMEKLER 

YAPILACAK YEMEKLER 

1 BATMAN YUMURTALI Ü ZÜ M PESTİLİ    ( HELİLE QELANDİ ) 

2 BATMAN SARMISAKLI HARDAL YAPRAĞI SARMASI 

3 BATMAN GÜ VECİ ( TIRŞIK ) 

4 BATMAN KERENG OTLU PİLAV 

5 BATMAN AYRANLI PİLAV ( GEBOL SERDEW ) 

6 BATMAN SUSAMLI İÇLİ KÖFTE ( KÖTLÜ KE KUNCİYA 
7 BATMAN KOZLUK KAĞIT KEBABI 

8 BATMAN HİNDİ ETLİ BAMYA ( GOŞTI ŞAMİYA TIRŞIKA BAMİYA ) 

9 BATMAN PEKMEZLİ EKMEK ( HERQOSİM ) 

10    BATMAN TEREYAĢLI SICAK TANDIR EKMEĢİ ( HEVRİŞK ) 

11 BATMAN SALÇALI BAYAT EKMEKLİ ( AVŞORK ) 

12 BATMAN ÇİRİZ OTLU TANDIR EKMEĢİ ( NANÉ Bİ SORYAZ ) 

13 BATMAN PEKMEZLİ HAMUR TATLISI 
( KAXK. KAHK ) 

14 BATMAN BEYAZ ŞALGAM TURPLU ET YEMEĞİ ( ŞİVA BINARD ŞELİM SELCEM ) 

15 BATMAN    SÜ T ÇORBASI ( ŞORBE ŞİR ) 

16 BATMAN NOHUT UNU ÇORBASI ( İĞNİ ) 

17 BATMAN TUZLU UN KAVURMASI 
( ŞORİK ) 

18 BATMAN SERPME PİLAV ETLİ BULGUR PİLAVI ( SAVARA RAXISTİ GOŞT U SAVAR) 

19 BATMAN PEKMEZLİ SUMAK SUYU ŞERBETİ 

20 BATMAN HASANKEYF ET MÜ CVERİ ( KRİSAT YEMEĢİ ) 

21 HEDİK 

Tüm bu çeşitlilik ve kültürel zenginlik mutfağının öne çıkmasında devam ediyor coğrafi işaretli yemekler hakkında herkes    BATMAN a gelmeli ve bu lezzetler i tadmalıdır. Mezopotamya ve Anadolu Medeniyetlerinin geçiş bölgesinde olan BATMAN 12 bin    yıllık köklü bir geçmişe sahiptir. Medeniyetlerin beşiği olarak da anılan BATMAN onlarca Meyve Gercüş üzümü kozluk balı, Sason çileği, beşiri Sumakı insan eliyle tarımının yapıldığı ilk topraklara sahiptir. Bu tarih, bölgede inanılmaz bir karmanın oluşmasına neden olmuştur. Arap, Ermeni, Kürt, Zaza, Yahudi, Süryani ve Türk halkı yıllarca bir arada yaşayıp birbirlerinden etkilenmişlerdir.Bu etkileşim hala devam etmektedir. Bu nedenle ki, bu derin zenginlik BATMAN yöresinin mutfak kültürünü de doğrudan etkilemektedir. 

BATMAN mutfağının geneline baktığımızda et ağırlıklı bir yemek kültürüne sahip olduğu anlaşılmaktadır. Kuzu ve koyun eti tercih edilmektedir. Dana eti ise pek tercih edilmez. Yemekler acılı, yağlı, baharatlı ve ekşili olarak yapılıp yenmektedir. Kebap ve çeşitleri de oldukça fazladır.BATMAN `da kahvaltılara çok önem verilir. Zengin kahvaltıları    meşhurdur. Klasik kahvaltısı kadar sabah kahvaltısında ciğer yemek halkın olmazsa olmazlarındandır. Bunun yanı sıra BATMAN yemekleri açısından gerek hayvansal gerek tahıl ürünleri bakımından çeşitlik göstermektedir.Yörede pek çok şey yetişmektedir. Kozluk    ve Gercüş `da üzüm    ve fıstık    BATMAN nehir kenarlarında    pamuk mısır    kozluk çilek ceviz    ve nar yetişirken beşirinin balı    ve kozluk ta kağıt kebabı hayli meşhur üzüm pestil ile onlarca tatlı pekmez yapılır hasankeyf e fıstık tandırda pişirilmiş etleri ün planda    Gercüş te 38 çeşit üzüm vardır. Tüm bu çeşitlilik ve kültürel zenginlik mutfağının öne çıkmasında büyük rol oynamaktadır.