Bir Amerikalı üst düzey yetkili, gazetecilere yaptığı açıklamada, Biden'ın Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesine ilişkin bilgileri paylaştı.

Yetkili, Biden'ın görüşmede Netanyahu'ya, "gerilimin tırmanması riskinin dikkatlice değerlendirilmesi ve stratejik bir yaklaşımla ele alınması gerektiğini" ifade ettiğini belirtti.

İsrail'in, ABD'ye İran ile olan gerilimi artırmayı planlamadığını net bir şekilde dile getirdiğini söyleyen yetkili, ayrıca ABD'nin İsrail'in muhtemel bir misilleme saldırısına destek vereceği yönündeki iddialara da yanıt verdi. Yetkili, ABD'nin böyle bir planının olmadığını vurguladı.

İran-İsrail gerilimi

İsrail, 1 Nisan'da Şam'daki İran konsolosluğuna yönelik hava saldırısını gerçekleştirmişti. Bu saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan 2'si general rütbesinde olmak üzere toplam 7 kişi hayatını kaybetmişti.

İran, bu saldırının ülkesinin topraklarına yapılmış bir saldırı olduğunu belirterek misilleme yapacağını duyurmuştu.

İsrail ise İran'ın saldırılarına karşılık vereceğini açıklamıştı. İran, 13 Nisan'da İsrail'e karşı yüzlerce kamikaze insansız hava aracı, balistik ve seyir füzesiyle saldırı başlatmıştı ve bazı askeri hedeflerin vurulduğunu açıklamıştı.

İsrail askerleri Batı Şeria’daki döviz bürolarına baskın yaparak sahiplerini gözaltına aldı İsrail askerleri Batı Şeria’daki döviz bürolarına baskın yaparak sahiplerini gözaltına aldı

İsrail ise saldırıların çoğunun hava savunma sistemleri tarafından önlendiğini belirtmişti, ancak güneydeki bir askeri üsse füze isabet ettiğini kaydetmişti.

Kaynak: AA