Son yıllarda her siyasi krizde, içsavaş ve benzeri terör olaylarında sıklıkla zikrettiğimiz bir söz var, coğrafya kaderdir`. Hatta kimileri bu sözden yola çıkıp Türkiye haritasını Atlas Okyanusun`daki İzlanda`nın yanına dahi taşıyorlar. Türkiye`nin kaderini bu şekilde değiştirmeyi umut edenlere bir haberim var.

 

Sıklıkla zikrettiğimiz ve her defasında İbni Haldun`a referans verdiğimiz bu söz maalesef ona ait değil. Mağripli büyük alimin bu anlama gelen cümleleri bulunmakla birlikte bu sözün yer aldığı bir eseri mevcut değil. Zaten bu söz ilk dolaşıma çıktığında referans verilen isim İbni Haldun`dan asırlar sonra dünyaya gelen Ahmet Hamdi Tanpınar`dı. Ü lkemizdeki yetkin araştırmacılar Tanpınarn ne kitaplarında ne de söyleşilerinde böyle bir söze tesadüf etmediklerini ifade edince İbni Haldun ve Mukaddime zikredilmeye başlandı.

 

Marmara Ü niversitesinden gençbir araştırmacı Rauf Belge`nin sunduğu tezde rastladığımız bilgi İbni Haldun`un çok söylemesini arzu ettiğimiz coğrafya kaderdir` hükmünü vermediğini ortaya koyuyor. Mukaddime`nin farklı tercüme ve baskılarını inceleyen Belge, böyle bir ifadeye hiçrastlamadığını yazmış. Böyle bir ifadenin Mukaddime`de geçmemesine rağmen kitabın bütününde İbni Haldun, coğrafyanın insanların kaderini belirlediği yönünde bir kanaate sahip. Yani bu güzel söz İbni Haldun`a ait olmasa da taşıdığı anlam büyük İslam alimine ait diyebiliyoruz.

 

Futbolun faiz artırımıyla imtihanı

 

Takımlar yeni sezon için hazırlıklarını sürdürüyor, spor sayfaları yine transfer haberlerinden geçilmiyor ama bu yıl Türkiye liglerinde bomba bir transfer görme umudumuz neredeyse hiçyok. Zaten transfer haberleri de gelenlerden çok gidecek olanlara dair. UEFA`nın getirdiği mali kriterler dolayısıyla kısıtlı transfer bütçesine sahip olan dört büyükler dışında Anadolu takımları da artık denizin bittiğinin farkına varmış görünüyor.

 

Dünya yıldızlarının Çin ve Körfez öncesi iyi bir transfer durağı olarak gördükleri Süper Lig takımlarını UEFA`dan daha çok kur farkı vurdu. Son dönemde yükselen döviz kuru nedeniyle takımlar pahalı transferlerden vazgeçtikleri gibi kadrolarındaki yıldızları en kazançlı şekilde satmanın hesabını yapıyor. Peki bu duruma nasıl gelindi ve buradan çıkış yolu var mı? Hem UEFA hem de ekonomik gidişat dolayısıyla bir kaçsene Türk futbolunda şaşalı transfer görmek hayal olacak. Yabancı sınırlamasının da etkisiyle takımlar daha az sayıda transfer yapacak ve yerli oyunculara ağırlık verecek. Fenerbahçe`nin başlattığı gençve umut vadeden oyuncu politikası diğer takımlar tarafından da sürdürülebilir. Bir de futbolun ekonomik büyüklüğüne dair rakamlara bakalım. Değirmenin suyu nereden geliyor görelim.

 

İngiltere, İspanya, Almanya, Fransa ve İtalya gibi 5 büyük Avrupa ülkesini dışarıda tuttuğumuzda UEFA ülkelerinin yayın geliri şu şekilde sıralanıyor.

 

Türkiye 352 Milyon EUR

Portekiz 140 Milyon EUR

Rusya 84 Milyon EUR

Hollanda 81 Milyon EUR

İskoçya 44 Milyon EUR

 

6. büyük futbol ekonomisine sahip Türkiye`deki takımların en büyük geliri hiçkuşkusuz yayınlardan geliyor. Peki takımlar yayıncı kuruluştan ne kadar aldılar?

 

Galatasaray 170 milyon

Fenerbahçe 158 milyon

Beşiktaş 135 milyon

M.Başakşehir 100 milyon

Trabzonspor 96 milyon

Göztepe 72,5 milyon

 

Futbol ekonomisi üzerine çalışan Kerem Akbaş, Süper Lig yayın gelirinin bu yıl değişeceği şeklinde söylentiler bulunduğunu da aktarıyor. Maçlarda galibiyet için 2,2 milyon, beraberlik için 1,1 milyon TL ödeniyor.

 

`height=

 

Yusuf İslam 70 yaşında

 

Değişimini gözlemlemek hiçkuşkusuz büyük tecrübe. Şöhretinin zirvesindeyken Müslümanlığı seçen İngiliz müzisyen Cat Stevens, Yusuf İslam ismini alırken sadece müziği değil tüm geçmişini de silmişti. Müziği bıraktı ve kendini İslam`ı anlatmaya vakfetti. Neredeyse tüm Müslüman ülkeleri dolaştı, konferanslar verdi ve kendiöyküsünü paylaştı.

 

Ü lkesi İngiltere`de okul açtı ve çocuklara İslam`ı öğretmeye çalıştı. Ü lkemize de sıklıkla gelen Yusuf İslam ile bu gelişlerinin birinde tanışmış bir süre süre sohbet etmiştim. Değişimin insan hayatında kesintisiz bir şekilde sürdüğünün ispatı olan Yusuf İslam, artık kişisel geçmişini tamamen reddetmiyor hatta sahip çıkıyordu. Herhangi bir batılı enstrümanın kullanılmadığı müzik çalışmalarının ardından Yusuf İslam, eski şarkılarıyla da barışmayı seçti. 70. doğum gününde paylaştığı fotoğraf ve mesajda ise Yusuf İslamn eski soyadına da sahip çıktığını gösteriyordu. Yusuf İslam bu mesajında kişisel yolculuğu, düşünceleri ve güzel şarkıları lütfettiği için Allah`a teşekkürü de ihmal etmiyor.

 

 

 

GÜ ZEL

 

Ü sküdar Hamamı

 

Son düzenlemeler pek kimseyi memnun etmese de Ü sküdar Meydanından sevindirici haberi Milli Eğitim BakanlığıMüsteşar YardımcısıProf. Dr. Ahmet Emre Bilgili paylaşmış. Ü sküdar`dan sahile doğru yürürken hemen sağda kalan ve uzun yıllardır çarşıolarak kullanılan Mimar Sinan eseri hamam Vakıflar tarafından kamulaştırılmış. Daha önce özel mülk olan tarihi hamam restore edilerek aslına dönüştürülecekmiş. Ü sküdar Meydanındaki bu güzelliğin diğer düzenlemelere de yansımasıdileğiyle;

`height=

 

ÇİRKİN

 

Likya Yolu

 

Bir dönem Devlet TiyatrolarıGenel Müdürlüğüde yapan Tamer Levent, Antalya Kaş`ta bulunan Likya uygarlığının başkentinden utandırıcıbir fotoğraf paylaşmış. Aynızamanda UNESCO Dünya Mirasıbölgeyi ziyaret edenlerin geride bıraktıklarıhiçde görmek isteyeceğiniz türden değil. O yüzden de usta tiyatrocu SANATA EVET`tabelasıdikerekbu senin uygarlık tarihin onu koru`dememiz lazım diyor.

`height=

 

 

 

TAKİP ÖNERİSİ

 

Twitter`de OrmanBölgeŞefi ismiyle paylaşımlar yapan @SefiBolge hesabınıtakip etmeyi ihmal etmeyin. Bakınız daha fazla ağaçlandırmanın yapıldığışehirlerde

-Depresyonun ve stresin %42 azaldığı

-Yerel sakinlerin genel ruh sağlığının %63 geliştiği

-Şiddet olaylarının %29 azaldığı

-Sağlık harcamalarının azaldığı

-Obezite seviyesinin düştüğü

-Bağışıklık sisteminin güçlendiği tespit edilmiş