ABD’DE TÜFE VE ÜFE GERİLİYOR

ALB Yatırım Başekonomisti Doç. Dr. Filiz Eryılmaz; altın fiyatları ile ilgili değerlendirmede bulunurken, ABD verilerine dikkat çekti. Doç. Dr. Eryılmaz “Geçtiğimiz hafta ABD tarafında veri akışı yoğundu. İlk olarak ABD TÜFE verisini gördük. Manşet enflasyon, yıllık %5.1 ve aylık %0.1’lik gerçekleşme ile beklentilerden daha fazla gerileme gösterdi. Geçen hafta ABD’den ÜFE verisini de aldık. Özellikle manşet ÜFE’nin %4.9’dan %2.7’ye büyük bir geri çekilme göstermesi dikkat çekici. Öte yandan Mart ayı FED tutanakları önemliydi. Burada FED üyelerinin bankacılık krizinden endişeli oldukları çok net anlaşıldı. Hatta bazı üyeler bankacılık krizi sonrasında ‘Mart ayında faiz artışı yapılmasın’, bazıları da ‘daha esnek para politikası duruşuna geçilsin’ önerisinde bulunmuş. Hatta FED üyelerinin, bankacılık krizinin de etkisiyle bu yılın sonlarına doğru ‘ılımlı bir resesyon’ öngörmeleri de gözden kaçmamalı. Sonuç olarak TÜFE, ÜFE ve tutanaklar, piyasada ‘Daha agresif FED fiyatlamasına gerek kalmadığı’ yönünde ilk beklentileri kuvvetlendirdi” şeklinde konuştu. 

ÇEKİRDEK TÜFE VE BİLANÇOLAR GÜÇLÜ

ABD tarafından gelen bazı verilerin ise kafa karıştırmaya devam ettiğini aktaran Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, “Çekirdek TÜFE’nin yıllık bazda %5.5’ten %5.6’ya yükselmesi, son gelen perakende satışlar verisinin beklentileri aşması, güçlü istihdam piyasası, güçlü gelen şirket bilançoları ve son dönemde yükselen petrol fiyatlarının gecikmeli yansıması; ‘enflasyondaki diri duruşun süreceği’ ve ‘ekonominin gücünü koruduğu’ yönünde sinyaller üretiyor. Gelinen noktada piyasada; FED’in mayısta 0,25 baz puanlık artış yaparak politika faizinde 5,25 zirvesini görmesi bekleniyor. Yılın ikinci yarısında da 0,50 baz puanlık indirimle faizlerin 4,75’e gerilemesi öngörülüyor. Ancak özellikle güçlü bilançolar ve geçen hafta Michigan Üniversitesi’nin yıllık enflasyon beklentisini %3.6’dan %4.6’ya yükseltmesi sebebiyle; FED’in ‘hızlı bir gevşemeye gitmeyeceği’ ve ‘agresif para politikasının devam edeceği’ yönünde beklentilerin de destek bulacağını söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

ALTIN FİYATLARI NE OLACAK?

Bütün bu denklemde altın fiyatlarında zaman zaman kâr satışları yaşansa da temkinli-iyimser olunabileceğini ifade eden Doç. Dr. Eryılmaz, şöyle devam etti: Ons altın tarafında kısa vadede (veriler de destekledikçe) 1960-1980 dolar bandının korunması önemli. Gram altında da 1230-1215 TL altına iniyor muyuz, buraya dikkat edilmeli. Bu seviyelerin altına inilmedikçe, altın fiyatlarında yukarı yönün devamı beklenebilir. Ancak FED faizlerinin uzunca bir süre yüksek seviyelerde kalacağı beklentisi, altın fiyatlarında bundan sonraki yükselişleri de daha sınırlı tutabilir. ‘Agresif FED’ senaryosunu destekleyecek verilerin ağırlık kazanması halinde ise, ons altında 1800 dolara varabilecek realizasyonlar da ihtimal dahiline girebilir.

Editör: Onurcan Şimşek