Emekli derici Duran Demirbaş'ın 24 yaşındakı down sendromlu oğlu'nun down sendromu raporu ve doğuştan ömür boyu engelli raporu SGK tarafından geçtiğimiz aylarda ciddi bir sebep gösterilmeden iptal edildi. 

Baba Duran Demirbaş bir emekli. Oğlu Mehmet Demirbaş'ın 16 Şubat 1999 yılında Cerrahpaşa

Tıp Fakültesinde dünya'ya geldiğini ve aynı hastaneden hastalığı ile ilgili down sendromu raporu çıkarıldığını söyledi.

Doğuştan engelli Mehmet'in vasisinin kendisi olduğunu ifade eden baba Duran Demirbaş, 'bebekliğinden beri bizim ihtimamımıza muhtaç, kendine yetemiyor. Yemeğinden banyosuna kadar bütün ihtiyaçlarını annesi ve ben karşılıyoruz. 

foto: Baba Duran Demirbaş ve Down sendromlu oğlu Mehmet Demirbaş

Mehmet'im benim sigortamdan faydalanıyordu. Sağlık hizmetlerinden istifa ediyordu. Biz evladımız için bir bakım parası talep etmedik ve almadık.

Ancak geçtiğimiz yıl SGK, evladımın bütün engelli raporlarını, yaşı sebebiyle iptal ettiğini belirten bir yazı yolladı. 

Down sendromlu oğlum Mehmet Demirbaş'ın Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden alınmış genetik bozukluk raporu var. Ancak bu rapora rağmen SGK bu malul'luk raporunu iptal etti. Bunun üzerine Bağcılar Devlet Hastanesine giderek Maluluk kesinti raporu aldım. 

SGK İstanbul Sağlık Kuruluna yolladım. Talep formuna ve dosyaya bakmadan reddeddiler.
 Sebebini söylemiyorlar. Oradan bana nasihat vererek Ankara Sağlık Kuruluna gideceksin dediler. Oraya da gönderdik. Ancak oradan da ret yazısı geldi. Ne yapacağımızı şaşırdık. 

24 Ocak tarihinde Ahilik Vakfında sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden ödül almaya oğlumla birlikte gittik. 

Orada Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a, oğlum bizzat elden down sendromlu gençlerin sorunları ve durumları ile alakalı bir mektubu verdi. Cumhurbaşkanlığından konuyla ilgili destek ve yardımlarını bekliyoruz. 

Şu anda zihinsel engelli olarak tanımlanan Mehmet Demirbaş için arayıştayız. Askere gönderelim diyoruz, zihinsel engelli olduğu için askere almıyorlar. 

Engelli insanlara devlet tarafından tanınan ÖTV'siz araç alımına müraacat ediyoruz, sizin engeliniz yüzde 70 denerek ret ediliyor. 

Ben ömrüm boyunca down sendromlu çocuğum için bakım parası almadım. Sağlık hizmetlerinden bile benim sigortam üzerinden faydalanıyordu. Bizim devletimize bir yükümüz olmadı. 

Geri çevrilen raporlarımız üzerine yeniden 2022 yılında hastaneden maluluk tespit raporu aldık. Raporunda ömür boyu engelli ifadesi yer alıyor. Ömür boyu genetik hastalık raporumuz elimizde ancak SGK bu raporuda kabul etmiyor ve redediyor. 

Raporda ayrıntılı olarak Down sendromlu olduğu için ihtiyaçlarını anne ve babasının yardımıyla sağlayabilir. Hasta tek başına dışarı çıkamaz deniyor. Banyosunu anne ve babasırın yardımıyla yapar deniyor. 

Bunların hepsini bir dosyada topladım ve Ankara Sağlık Kuruluna yolladım ancak gene red cevabı geldi. 

Sebebini anlayamıyorum. Ama benim çocuğumun engelli raporu sürekli müracaat ettiğim sağlık kurumlarından geri çevriliyor. 

Maddi ve manevi bir mağduriyet yaşıyoruz. Down Sendromlu çocuğumun engelli raporu neden iptal edildi. Mesele nedir? Biz bir cevap alamıyoruz. Devlet büyüklerinden sorunumuzu çözmesi için yardım istiyoruz.'

BİR DİLEKÇE'DE MHP GENEL MERKEZİNE 

Hayata daima pozitif duygalarla bakan Mehmet Demirbaş'ın milletvekilliği aday adaylığı için MHP Genel Merkezine giderek  MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüştüğünü anlatan baba Duran Demirbaş, genel merkezde yine down sendromlu hastaların sıkıntıları ve talepleri ile ilgili bir dilekçe verdiğini ifade ediyor. 

Çare aramak için kapı kapı dolaştığını, derdini anlatmaya çalıştığını sözlerine ekleyen baba Duran Demirbaş, 'İnsan evladı için yaşıyor. Onun daha rahat bir hayat yaşamasını istiyoruz. Evladımın genetik bozukluğu bir ömür sürecek. Belgelenmiş raporlarımız maalesef  yaş sebebiyle iptal edildi. Mehmet Demirbaş 24 yaşında. Bir down sendomlu hastaya acaba ömür mü biçiliyor. 24 yaşına geldiği için bütün haklardan mahrum edilmesi doğru bir davranış mı'?

'Biz işin içinden çıkamadık. Devlet yetkilerinden sorunumuza çözüm yolu getirilmesini istiyorum. Benim çocuğum gibi Türkiyede onbinlerce dowvn sendromlu birey var. Onların durumları da acaba oğlum Mehmet Demirbaş gibi mi olacak. '

Yetkililerin vakit geçirmeden bu konuya el etmalarını bekliyoruz. 

Editör: İlker Alpkaya