Çin dünya turizminde hem turist gönderen hem de turist çeken ülke olarak giderek önemli bir hale geliyor. Dünyanın ikinci ekonomisi haline gelen Çin, artık küresel turizmin de önemli bir oyuncusu. Dünya turizmini yakın zamana kadar başını Almanya ve İngiltere’nin çektiği Avrupa’nın yerini şimdi Çin alıyor.

Dünya turizmindeki gidişatı Çin belirleyecek
China Today Türkiye Şef Editörü Kerem Köfteoğlu’nun Turizm İşletme Yatırım Dergisi için hazırladığı Çin Turizmi Dosyasını okurlarımız için özetledik. Dosyada Çin’in iç turizminin de en güçlü ülkelerin başında geldiğini, 2022 yılının üçüncü çeyreğinde Çin'de 639 milyon turistin yurt içinde seyahate çıktığı belirtiliyor.

Çin, Küresel salgın (Pandemi) ortamında aldığı önlemler kapsamında yurt dışına çıkışları yasaklayınca dünya turizmi turizminin bu nedenle içine girdiği durgunluk daha da büyürken Çin’in yurtdışına çıkış yasağını kaldırıp sınırları aşmasıyla başta Avrupa olmak üzere dünya turizminde başlayan toparlanma hızlandı.

Bu özellikleri ile Çin’in dünya turizminde artık lokomotif rol oynayarak belirleyici olmaya başladığı belirtiliyor.

En yüksek harcama yapanlar

UNWTO verilerine göre, pandemiden önce Dünyayı dolaşan beş turistten biri Çinli idi. Çinli turistlere yaptıkları yüksek harcamalardan dolayı da ‘makbul turist’ gözüyle bakılıyordu.

Yurt dışı kadar iç turizm de en güçlü 

Çin, 2030 yılına kadar dünyanın bir numaralı turizm destinasyonu olarak Fransa'yı geçecek. Dünyadaki herhangi bir ülkeden daha fazla ziyaretçi almanın yanı sıra, 2030 yılına kadar yurtdışına 260 milyonu aşkın göndereceği turistlerle, ABD ve Almanya'yı geride bırakarak bu alanda lider olacak.

Çin'in 2020'deki iç turizm geliri 652,26 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Öte yandan ekonomilerinde turizm gelirleri önemli yer tutan ülkelerin hepsi, bu aralar daha fazla Çinli turisti çekmek için atağa kalktı.

Ülkeler büyüyen Çin pazarı için ne yapıyor?

İtalya

Bunlardan Çinli turistlerin en çok görmek istediği 40 ülke arasında bulunan İtalya, Çinli turistlere Çince dilinde sunacağı hizmetlerin sayısını arttırıyor.

Örneğin İtalya’nın ikonik Colosseum, Roma Termini tren istasyonu, Fiumicino Havalimanı gibi mekanların yanısıra, bankacılık ve alışveriş merkezlerinde Çinli turistlerin işini kolaylaştırmak adına Çince tabelalar asıldı.

Fransa

Fransa’daki seyahat acentesi pazarının yüzde 85’ini temsil eden 1.674 şirketi bünyesinde barındıran Les Entreprises du Voyage derneğinin başkanı Jean-Pierre Mas, “Çinli turistler çoğunlukla Çinli veya Asyalı müşteriler konusunda uzmanlaşmış operatörler tarafından karşılanıyor.

Fransa’yı yılda iki milyondan fazla Çinli turist ziyaret ediyor. 2019’da Louvre Müzesi ziyaret edenlerin yüzde 8,2’sini Çinliler oluşturmuştu.

Yunanistan

Atina ile Beijing arasında doğrudan uçuşlar 2017 yılında başladı. AIA verilerine göre doğrudan uçuşlar, sadece iki yılda Çin’den gelenlerin sayısını iki katı artırarak 108.613’ten 217.600’e çıkarmaya yardımcı oldu.İnternet sitesinde bazı bölümleri Çince olarak yayınlanıyor.

Mısır

Mısır’ın başkenti Kahire’nin en ünlü turistik çarşılarından biri olan Han El-Halili’deki dükkân sahipleri, Çin’in 8 Ocak’tan itibaren seyahat kısıtlamalarını hafifleteceğini açıklamasının ardından Çinli misafirlerin geri dönüşünü bekliyor.

Mısırlı esnaflar Çinli turistlerin en büyük alıcı kesimini oluşturduğunu, Antika ve hediyelik eşya almak için çok para harcadıklarını söylüyor.

Brezilya

Çin’de turizm ofisi açmayı planlayan Brezilya, Çinli turistler için vize muafiyetini resmiyete dökmeye hazırlanıyor. Brezilya Turizm Bakanı Gilson Machado, yabancı turistlerin ziyaretlerinin artması için çalıştığını ve bu hedefin gerçekleşmesi için Çinli turistlerin çok önemli olduğunu belirtti.

Suudi Arabistan

Çinli turistlerin ülkedeki deneyimlerini kolaylaştırmak için Çinlilerin yoğun olarak kullandığı kredi kartı UnionPay International ile iş birliği yaparak bu kartlarla yapılacak ödemeleri kabul edeceğini açıkladı.

Endonezya

Endonezya Turizm ve Yaratıcı Ekonomi Bakanı Sandiaga Uno, Güneydoğu Asya ülkesi Endonezya’nın Çinli turistleri karşılamaya hazır olduğunu söyledi. 2022’de Çin’den 94.924 Çinli turist alan Endonezya bu yıl en az 253.000 Çinli turisti ülkesine çekmeyi hedefliyor.

Türkiye

2018 yılında Türkiye’ye gelen Çinli sayısı 394 bin iken 2019 yılında 426 bin olarak gerçekleşti. Bu arada Çin hükümetinin yurttaşlarının bu yıl gidebileceği 40 destinasyon arasında henüz Türkiye yok.

Otel sayısı ikiye katlanacak

Çinli turistlerin toplamda yapacağı yurtiçi seyahat sayısı 4,4 milyarı aşacak. Öte yandan Çin’in turizmdeki büyümesine paralel olarak otel sayısı da artıyor.

Uluslararası otel zincirlerinin Çin pazarındaki otellerine her gün yenilerini ekliyor. 2019’da Çin’de toplam 10 bin 100 otel bulunuyorken, 2030 yılına kadar bu sayının ikiye katlanacağı öngörülüyor.

   foto (AA)                   ittifakgazetesi.com
 

Editör: İlker Alpkaya