Türkiye, uluslararası doğrudan yatırımlarda dünya genelinden ayrışarak ekonomik adımlarla yatırımcı güvenini artırdı. OECD verilerine göre, bu yılın ilk 6 ayında dünya genelinde yatırımlar %36, Avrupa Birliği'nde %86 azalırken, G20 ve OECD ülkelerinde sırasıyla %38 ve %42 geriledi. Ancak, Türkiye'de bu düşüşlerin etkisi daha sınırlı oldu. İlk yarıda geçen yıla göre yatırımlar %33 azalırken, ikinci çeyrekte bir önceki çeyrekle karşılaştırıldığında %13 geriledi.

Son 20 yılda Türkiye'nin ekonomik atılımları ve siyasi istikrarı, uluslararası doğrudan yatırımcıların ilgisini çekmede belirleyici oldu. 1973-2002 arasında 15 milyar dolarlık yatırım çekilirken, 2003'ten bu yana bu rakam 255 milyar doların üzerine çıktı. Türkiye, 2003'ten önce yıllık ortalama 1 milyar dolarla uluslararası doğrudan yatırımların %0,2'sini çekerken, 2003-2022 döneminde yıllık ortalama 13 milyar dolarla bu oran %1'e yükseldi.

2002'de 5,600'den fazla uluslararası şirket faaliyet gösterirken, 2023'te bu sayı 80,000'in üzerine çıktı. Yılın ilk 9 ayında 93 yeni yatırım projesi hayata geçirildi. Taşımacılık ve depolama sektörü 17 projeyle birinci sırada yer alırken, endüstriyel ekipman sektörü 9 projeyle ikinci sırayı aldı.

yatirim-05

Türkiye'de yazılım ve bilişim, gıda ve içecek, kimya, otomotiv ekipmanları, seramik ve cam, plastik ve iş hizmetleri gibi sektörler öne çıktı. İmalat sektörü 40 projeyle öncü olurken, satış ve pazarlama 30, AR-GE 8, bölgesel yönetim merkezleri 4 ve iş hizmetleri 3 projeyle takip etti. ABD, Almanya, Fransa, İtalya, Çin (Hong Kong dahil), Japonya, Hollanda ve Birleşik Arap Emirlikleri, bu yatırımlarda öne çıkan ülkeler arasında yer aldı.

Bu yılki hedefi 2 kiloluk domates yetiştirmek Bu yılki hedefi 2 kiloluk domates yetiştirmek

Gelecek dönemde Türkiye'ye yapılması planlanan 17 uluslararası doğrudan yatırım projesi bulunuyor. Bu projeler arasında taşımacılık ve depolama, yazılım ve bilişim iletişim ve elektronik gibi sektörler öne çıkıyor.

Önde gelen küresel şirketler, Türkiye'yi yakından takip ediyor. Çinli e-ticaret devi Alibaba, İstanbul Havalimanı’nda kuracağı lojistik merkez ve Ankara'da açacağı veri merkeziyle 1 milyar doların üzerinde yatırım yapacağını duyurdu.

Katar Yatırım Otoritesi ve Esas Holding'in girişim sermayesi kolu Esas Ventures, yapay zeka pazarlama platformlarından Insider'a 105 milyon dolarlık yatırım yapacak. Dünya çapında ulaşım ve depolama sektörünün lider markalarından Alman DHL Grup, Türkiye'nin önde gelen şirketlerinden MNG Kargo'nun yüzde 100 hissesini aldı. FedEx, İstanbul Havalimanı'nda yeni bir küresel hava transit tesisi inşa edeceğini açıkladı. Amazon ise Tuzla'daki lojistik merkezine 100 milyon dolarlık yatırım yaparak 800 kişiye istihdam sağladı.

Toyota'nın Avrupa'daki ilk batarya ve şarj edilebilir hibrit araç üretim tesisi, Sakarya'da kuruldu ve toplam değerinin 7 milyar Türk lirasına ulaşması bekleniyor. Ford da dünyanın en çok tercih edilen ticari araç modeli Transit'in ilk tam elektrikli versiyonu (Ford E-Transit)'nü Ford Otosan'ın Gölcük fabrikasında üretmeye başladı.

Fransız Valeo, otomobil sektörüne yedek parça üreten şirket olarak Bursa'daki tesisini genişleteceğini açıkladı. Rusya'nın önde gelen petrol ve doğal gaz şirketi Tatneft, Aytemiz Akaryakıt'ı 320 milyon dolar karşılığında satın aldı. PepsiCo, tasarım odaklı inovasyon projelerine liderlik edeceği "Dizayn ve İnovasyon Merkezi"ni hizmete sundu. Çinli teknoloji devi Huawei, Ankara'da ilk yerel bulut hizmetini uygulamaya geçirdi. Avrupa'nın seyahat teknolojisi şirketi Amadeus ve sürdürülebilir inşaat alanında faaliyet gösteren Saint-Gobain de Türkiye'de yatırım yaparak bu listede yer aldı.

Kaynak: HABER MERKEZİ