Isparta'da yapılan bir araştırma, iklim değişikliğinin su kaynaklarına etkisini değerlendirdi. Bu araştırmada, 2021'deki kuraklık gibi durumlarda Eğirdir Gölü'nün su seviyesinin 2028'e kadar 913 metreye kadar gerileyebileceği ve hatta gölün ikiye ayrılabileceği öngörülüyor.

Isparta'da su kaynaklarının korunması ve etkin yönetimiyle ilgili olarak Valilik tarafından bir toplantı düzenlendi.

İstanbul barajlarında son doluluk oranları İstanbul barajlarında son doluluk oranları

Toplantıya, DSİ Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yakup Karaaslan, tüm ilçe kaymakamları, üniversite temsilcileri ve ilgili kamu kurum ve kuruluş müdürleri katıldı.

Vali Baruş'un açılış konuşmasında, Isparta'nın yağış rejimi bakımından kuraklık riski taşıyan bir bölge olduğunun altını çizdiği belirtildi. Tarımsal potansiyeli düşünüldüğünde yeterli su kaynağına sahip olunamadığının vurgulandığı ifadelerde, mevcut kaynakların verimli bir şekilde kullanılmasının büyük önem taşıdığı vurgulandı. Su kaynaklarının etkin yönetimi ve geleceğe dönük su politikalarının belirlenmesi adına il su kurullarının kurulduğu belirtilerek, ilin su rejiminin yeterli olmadığına dikkat çekildi. İlimizin içinde bulunduğu su havzalarında yer üstü ve yer altı sularının verimli kullanımı, içme ve kullanma suyunun yeterli miktarda sağlanması, devam eden kuraklık sürecinde hem içme suyu hem de tarım alanlarının sulanmasının sağlanması, düzensiz yağış rejiminden kaynaklanan taşkınlara karşı yerleşim bölgelerinin korunması gibi konuların önemine değinildi.

Sınırlı sulamaya geçilmesi gerekiyor!

Ardından söz alan Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Karaaslan ise iklim değişikliğinin su kaynaklarına olası etkileri, iyi ve kötü durum senaryoları ile alınması gereken tedbirleri bir sunumla katılımcılara aktardı.

Karaaslan, “İklim değişikliğinin su kaynaklarına etkisiyle ilgili çalışma yaptık. Gelinen safhada özellikle 2030 yılında Türkiye’de nüfus yüzde 10 artacak ve su kaynaklarımızın potansiyeli de yüzde 20 azalacak. Eğer gerekli tedbirleri almazsak 2030 yılında maalesef su fakiri ülke durumuna düşeceğiz. Isparta’ya gelecek olursak 2021 yılındaki kuraklık yaşanırsa 2028 yılında Eğirdir Gölü'müz maalesef 913 metreye geriliyor ve göl ikiye ayrılıyor. Eğer normal şartlar devam ederse yani azalım eğilimi bu şekilde devam ederse 2021 yılındaki gibi kuraklık yaşamazsak ve hiçbir tedbir almazsak göl yine 913 metreye geliyor ve ikiye ayrılıyor. Eğer yüzde 50 sınırlı sulamaya şimdiden başlarsak gölü kurtarıyoruz, göl 916-917 metreye kadar gelebiliyor. Mutlaka yüzde 50 sınırlı sulamayla başlamamız gerekiyor. Daha sonra ise sulamaların rehabilitasyonu ve damlama sulamaya geçmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

İl Su Kurulu toplantısında, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Isparta Belediyesi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, DSİ 18. Bölge Müdürlüğü, İller Bankası Antalya Bölge Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü tarafından sunumlar yapıldı.

Kaynak: İHA