Eğitimde 2023 Vizyon Belgesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açıklandı. Esnek, modüler, daha az ders saati ve çeşidinin olduğu bir müfredat hazırlanacağını bildiren Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Okul yöneticilerimizin yetki ve sorumluluklarını kısmen artırıyoruz. Önümüzdeki süreçte tüm yöneticilerimizin ehliyet ve liyakat temelli olması konusunda ülke çapında bir bakış açısını da paylaşmış olacağız" dedi. Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Öğretmen sayımızı 920 binin üzerine çıkardık. Hiçbir eğitim kademesinde derslerin boş geçmemesini temin ettik. Ders kitaplarını tüm öğrencilere ücretsiz olarak veriyoruz' dedi. Eğitimde çok ileri gidip ekonomide çok geri kalmış toplum örnekleri bulmanın pek mümkün olmadığını belirten Erdoğan, "Biz çocuklarımızı diploma yapma peşinde koşarken onların gönüllerini doyurmayı ihmal ettik. 18 başlık altında sıralanan hedeflerden oluşan 2023 eğitim vizyonunun işe insandan başlıyor olmasını isabetli bulduğumu belirtmek isterim' ifadelerini kullandı.

Anaokulu zorunluluğu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Öğretmenlik meslek kanunu hazırlanıp çıkarılacak. Sözleşmeli öğretmenliği yeniden düzenliyoruz. Halen 4+2 olmak üzere 6 yıl olan sözleşme süresini 3+1 4 yıla indiriyoruz. Öğretmenliğe kabulde uygulanan pedagojik formasyon şartını kaldırıyoruz.
Artık bu eğitimi bakanlığımız kendisi verecek. Halen ihtiyari olan anaokulu eğitimini de gerekli altyapıyı oluşturduktan sonra zorunlu hale getireceğiz' açıklamasında bulundu.

Öğretmenlik meslek kanunu

2023 eğitim vizyona göre tüm okullarda Tasarım - Beceri Atölyeleri kurulacak. Zorunlu ders saat ve çeşitleri azalıyor, esnek ve modüler bir ders çizelgesi oluşturulacak. Müfredat çocuklarımızın ilgi, yetenek ve mizaçlarına göre düzenlenecek. Sınıftaki çocukların akademik başarılarının izlenmesi ve desteklenmesi için Türkiye genelinde ‘Öğrenci Başarı İzleme Araştırması’ yapılacak. Sınavla öğrenci alan okullar kademeli olarak azaltılacak.  Çocuklarımızın tüm kademelerde izlenmesi ve desteklenmesi için ‘ e-portfolyo ’ sistemine Öğretmenlik meslek kanunu çıkacak. Ücretli öğretmenlerin ücretleri artırılacak.
Arapça ve İngilizce kursları

Liselerde ders saatleri yarıya yakın azalacak.  İş ve bilişim dünyasına ilişkin isteyen çocuklara ulusal ve uluslararası sertifika eğitimleri gelecek. Alan seçimi 9. sınıftan başlatılılacak.  Arapça ve İngilizce yaz okulları açılacak. Alan eğitimleri 9. sınıfta başlayacak. Mesleki teknik eğitim öğrencileri okurken çalışacak.