Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, bayram tatili süresince AK Parti'nin son seçimlerdeki performansını değerlendirerek, parti içinde ve hükümette olası değişikliklere odaklandığı belirtiliyor. Bu süreçte Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ve ardından kabine ve parti teşkilatlarında değişikliklerin gündeme gelebileceği ifade ediliyor.

Türkiye gazetesinden Emrah Özcan'ın haberine göre, bayram dönemini liste çalışmalarıyla geçiren Cumhurbaşkanı'nın, Külliye'deki bazı başdanışmanlar ve bürokratların değişmesini de gündemine aldığı ifade ediliyor. Ayrıca, bu değişikliklerin AK Parti bünyesindeki Strateji Kurulu tarafından hazırlanacak raporun ardından hayata geçirilmesi bekleniyor.

Seçim sonrası yapılan ilk MYK toplantısında, bazı genel başkan yardımcılarının istifa edebileceklerini ifade ettikleri, buna rağmen Cumhurbaşkanı'nın herhangi bir yorum yapmadığı öğrenilmişti. Ancak, seçim başarısızlığını üstlenerek istifa eden herhangi bir yöneticinin olmaması, teşkilatların tepkisine neden olmuştu. Bununla birlikte, Cumhurbaşkanı'nın daha önceki uygulamalarında olduğu gibi, bütün istişareleri yapmadan herhangi bir adım atmayacağı vurgulanıyor.

AK Parti kulislerinde, "Cumhurbaşkanı'nın kısa süre içinde görev değişimleri konusunda bir adım atmasını beklemiyoruz. Daha önceki uygulamaları da böyle oldu. Geçmişte, kamuoyunda veya basında kabine değişikliği olacağına yönelik tartışmalar yapılırdı.

Cumhurbaşkanı bu değişimi yapacaksa bile, bekler konu gündemden düşünce adım atardı. Şimdi durum biraz farklı ama yine de çok kısa sürede parti yönetiminde veya kabinede bir değişiklik beklenmiyor.

Değişim olursa, sürpriz olur. Seçim sonuçlarına dair henüz detaylı bir değerlendirme bile yapılamadı. Bütün Türkiye taranacak. Nerede, niye kaybettik? Beldelere kadar bu analiz yapılacak.

Türk vatandaşlarına Schengen vizesi başvuruları kapatıldı mı? Türk vatandaşlarına Schengen vizesi başvuruları kapatıldı mı?

Bu süreç tamamlandıktan sonra, değişim konusunda her türlü adım atılacaktır. Eğer bu arada parti yönetiminden, kabineden veya teşkilatlardan istifa konusunda talep gelirse Cumhurbaşkanı gereğini yapacaktır" şeklinde bir değerlendirme yapılıyor.

AK Parti'nin geçen yıl ekim ayında gerçekleştirdiği olağanüstü kongresinden sonra MKYK'da değişim yaşanmış olsa da, genel başkan yardımcılığı pozisyonunda köklü bir değişiklik yapılmamıştı. Cumhurbaşkanı, parti yönetimindeki asıl değişimin yerel seçimlerden sonraya ertelendiği mesajını vermişti. Mevcut takvime göre, seçim sonrasına ertelenen 8. Olağan Kongre'nin sonbaharda gerçekleştirilmesi planlanıyor. Kongrenin, geçen yılın 4. Olağanüstü Kongresi gibi ekim ayında yapılması bekleniyor. AK Parti kulislerinde, kongre sırasında Erdoğan'ın MYK'da köklü değişikliklere gidebileceği konuşuluyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ