Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Gambiya'da Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Gambiya'da

Erzincan'ın İliç ilçesindeki Çöpler Maden Sahası'nda dün öğleden sonra meydana gelen toprak kayması büyük bir üzüntüye neden oldu. Altın madeni sahasında çıkarılıp istiflenen yaklaşık 10 milyon metreküp toprak, saat 14.28'de kayarak saniyede 10 metre hızla 800 metrelik bir alana yayıldı. Bu trajik olayda ilk belirlemelere göre 9 işçi toprak altında kaldı.

Trt'den aktarılana göre, olayın ardından soruşturma başlatıldı ve saha sorumlusunun da aralarında bulunduğu 4 kişi gözaltına alındı. Arama kurtarma çalışmaları için bölgeye çok sayıda ekip sevk edildi. AFAD, JAK, TSK, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan 339'u arama kurtarma, toplam 827 personel sahada çalışmalarını sürdürmektedir. Bu çalışmalarda 5 dron, 2 kimyasal biyolojik ve nükleer araç, 5 metale duyarlı radar cihazı ve 5 kurtarma köpeği kullanılmaktadır.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, çalışmaları yerinde takip ederken, bölgedeki hava koşullarını da göz önünde bulundurarak arama kurtarma ekiplerine destek sağlanmıştır. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kurtarma çalışmalarında kullanılmak üzere tam donanımlı Acil Müdahale Ünitesi'nin kurulduğunu ve 2 Acil Müdahale Aracı'nın görevlendirildiğini duyurdu.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, sosyal medyada dolaşan iddialara ilişkin yalanlama yaparak, toprak kaymasının ardından siyanürlü toprağın Fırat Nehri'ne aktığı iddiasının doğru olmadığını belirtti. Bölgedeki toprak kaymasının, maden alanındaki atık havuzu ile herhangi bir ilgisi bulunmadığını açıkladı.

Mehmetçik de arama kurtarma çalışmalarına destek sağlayarak, termal cihazlarla duvar arkasını görüntüleyerek ekiplere yardımcı olmaktadır.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, olayla ilgili 4 savcının görevlendirildiğini açıklarken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ise 3 başmüfettiş ile 1 müfettişin görevlendirildiğini duyurdu.

Kaynak: HABER MERKEZİ