“Sigarasız nesil” oluşturma çabaları kapsamında, 1 Ocak 2009’dan sonra doğanlara sigara satışı yasaklandı. Salı akşamı onaylanan yasa ile bu yıl 15 yaşına giren gençler, hayatları boyunca sigara satın alamayacaklar.

Trthaber'in haberine göre; Avam Kamarası'nda yasa tasarısı, 383 milletvekilinin onayıyla kabul edilirken, 67 milletvekili yasaya karşı çıktı.

Yasa, iktidardaki Muhafazakar Parti içinde bazı tartışmalara neden oldu. Bazı Muhafazakar Parti üyeleri, yasayı desteklemeyeceklerini belirttiler.

Ancak, iktidar partisi parlamentodaki oylama sırasında vekillerin özgür iradeleriyle oy kullanabileceklerini açıkladı.

Yasanın, ana muhalefetteki İşçi Partisi ve Liberal Demokrat Parti vekillerinin oylarıyla geçmesi bekleniyordu.

100 sterlin ceza! 

İngiltere'de, sigara içmeyi değil, sigara ürünlerinin satışının yasaklanmasını içeren bir yasa tasarısı gündemde. Tütün kullanımı, ülkede önlenebilir ölümler arasında en önde gelen sebep olarak öne çıkıyor. Uzun dönemli sigara kullanıcılarının yaklaşık üçte ikisi hayatını kaybediyor ve bu durum yılda 80 bin ölümle sonuçlanıyor.

Sigara kullanımına bağlı olarak meydana gelen kalp krizi, felç, akciğer kanseri gibi sağlık sorunları, hemen hemen her dakika bir kişinin hastaneye yatırılmasına neden oluyor.

Biden İsrail'in güvenliğiyle ilgili bağlılığını yineledi Biden İsrail'in güvenliğiyle ilgili bağlılığını yineledi

Sağlık Bakanı Victoria Atkins, yasanın binlerce hayat kurtaracağını ve İngiltere'deki sağlık sistemi üzerindeki baskının azalacağını savunuyor. Atkins, "Gerçek şu ki, tütün kullanımının güvenli bir seviyesi yok. Gerçekten çok zararlı ve bu nedenle gelecek nesilleri korumak için bu adımı atıyoruz" dedi.

Yasa kapsamında, sahada kontrol yapacak yetkililere, çocuklara tütün veya elektronik sigara satan marketlere anında 100 sterlin ceza kesme yetkisi tanınıyor. Bu cezalardan elde edilen gelir, yasanın uygulanmasını sıkılaştırmak için kullanılacak.

Ayrıca, yasa elektronik sigaraların da daha az cazip hale gelmesini hedefliyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ